Кримінальна історія в ужгородській лебединій родині із майже щасливим кінцем

01Життя лебединої сім’ї багатше на події, ніж у більшості людей

«Нелюди!», «Руки їм повідрізувати треба», «Хай би їм кістки поперек горла стали!», «Зловити і так відлупасити, щоб більше не кортіло посягати на святе!» – саме такими коментарями зустріли ужгородці тривожну звістку про те, що з Чорних озер в Ужгороді зникли всі лебедята однієї з пар, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Богобійні закарпатці не скупилися на прокльони, щиро і від душі бажали кривдникам горіти у вогні пекельному, помирати у важких муках, так страждати, щоб кожну хвилину просити в Бога собі смерті.

Хоч Христос і вчив доброти, але наші земляки у хвилини тривоги не дуже вміють прощати. Тим більше коли мова йде про улюбленців чи не всього міста.

Усе почалося ще кілька років тому. На Чорних озерах поселилася лебедина пара, яка кожен рік, як переповідають місцеві, приводила на світ малят, але в одним момент вони щоразу зникали. Так трапилося і цього року.

Зникнення одного з семи пташенят першою помітила ужгородка Алла Мушак. Вона давно опікується лебедями, вчить людей, чим підгодовувати їх, шукає лікарів, коли трапляється прикрість. Жінку справді болить те, що коїться з крилатими «ужгородцями». Саме вона найчастіше інформує людей про життя пернатих.

А у кінці травня у тій же родині несподівано не стало самця. Марно його шукали місяць, він так і не з’явився. При цьому лебеді є зразком вірності, а якщо в сім’ї малюки, вони не можуть її покинути. Тож очевидно, що птаха вбили.

Але й це ще не все. Згодом не стало усіх лебедят. Із власних джерел нам стало відомо, що за два тижні до їхнього зникнення одного з них, що на той час за розмірами вже був більшим за дорослих диких качок, намагалися зловити двоє хлопчаків-ромів. Це побачила дівчинка, що живе неподалік, і розповіла про все мамі. Того разу зловити птаха дітям не вдалося, однак згодом пташенята зникли… тож логічно, що всі подумали на цих хлопчаків. Тим більше що коментатори в соцмережах в один голос стверджували, що лебедят уже з’їли роми, як гусей.

Незабаром згорьована самка, яка так і не знайшла своїх дітей, покинула озеро і перебралася на Уж. Вигляд у неї був дуже засмучений.

На водоймі залишилася лише пара лебедів з «Кірпічки», яка там  вивела шістьох малюків. Фактично «кірпічним» є лише лебідь Тато, який торік разом зі своєю «першою дружиною», яку звали просто Мамою, мали малюків на озері «Кірпічка». Згодом самка загинула на Ужі, а самець знайшов собі угорку Леді Гагу. У лебідки на лапці є кільце, що підтверджує, що емігрувала вона до Ужгорода саме з сусідньої держави. У нас їй сподобалося так, що вона знайшла собі партнера і вирішила залишитися. Не всі ж хочуть виїжджати з України до Угорщини. І пернаті цьому є живим підтвердженням.

Так от. Ця пара безтурботно плавала собі на озері зі своїми діточками, поки не зникло одне з їхніх дитинчат. А потім… пернаті натрапили на трьох сиріт… приблизного одного віку з їхніми рідними пташенятами. І дорослі лебеді вирішили прихистити їх. Тож тепер у цій сім’ї восьмеро малюків. Усі вони плавають разом з дорослими лебедями і навіть зрозуміти, де чиї, неможливо.

Цікаво, що свого часу лебідка Мама прогнала від себе норовливого сина Гошу, який на той час уже підріс і вчився літати. Де він тепер – ніхто не знає. Але торік мати чубила його безперестанку. Аж поки Гоша не покинув «Кірпічку» назавжди. Леді Гага виявилася добрішою мамою, вона вчинила зовсім навпаки – оточивши своєю турботою покинутих самотніх малят, про існування яких, на жаль, їхня рідна мати не підозрює. Бо після зникнення дитинчат покинула озеро. Однак виникає декілька запитань. Куди подівся самець із цієї родини? Де весь час були ці троє лебедят, чому їх мати не могла знайти? Як лебедята опинилися на іншому озері? Літати вони не вміють… хто ж їх переніс? І зрештою де ще троє лебедят?

Рибалки, які бувають на озерах мало не щодня, не надто спостерігають за життям пернатих. Кажуть, що нічого не бачили, нічого не знають. Тож дізнатися правду навряд чи колись вдасться.

Р.S. На жаль, після виходу газети «Неділя Закарпатські новини»  стало відомо, що Леді Гага прогнала чужих лебедят. Тепер вони живуть саменькі, самі собі здобувають їжу та плавають вкупі.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net