Чи варто влітку підставляти шкіру сонячним поцілункам

Лікар-косметолог розповів, чи варто після засмаги натиратися спиртом, морквяним соком, сметаною

Влітку кожному хочеться мати ідеальну шкіру…. як-не-як у цей час оголяється найбільше тіла, – пише газета  «Неділя Закарпатські новини».

  • Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Для цього дехто засмагає, навіть ходить  у солярій, а хтось – навпаки – ховається від сонця. А ще в цей період найбільше незручностей завдають веснянки та пігментні плями, які стають більш помітними. Тож що робити? Засмагати чи ні? Маскувати недоліки шкіри чи спробувати вирішити проблему так, аби приховувати нічого не було потрібно? Які взагалі косметичні процедури можна проводити в теплий період року?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-косметологом, автором багатьох наукових винаходів Євгеном ІНДРІКСОНОМ.

– Літо в розпалі і у багатьох опіки. Засмага для декого радість, а для декого – біль. Чи варто засмагати взагалі? Сьогодні на цю тему ведеться багато дискусій…

– Мода на засмагу стала поширеною в усьому світі у 40-і роки ХХ століття, відтоді, як знаменита Коко Шанель заявила, «що нема нічого  жахливішого, ніж шкіра кольору аспірину». Після цього почали масово засмагати, темніша шкіра почала сприйматися як модна, Більше того, якби людина з, наприклад, вісімнадцятого століття раптом потрапила у наші дні, то була б украй здивована тим, що ми вважаємо засмаглих красивими і навіть самі добровільно прагнемо того, щоб шкіра набула відтінку гарячого шоколаду.

Зараз багато говориться про те, що засмагати небезпечно. Так, дія сонячних променів може бути небезпечною і викликає старіння шкіри. Найбільш небезпечним для шкіри є дія ультрафіолетових променів. Їх виділяє сонце. Адже як відбувається процес засмаги? В епідермісі шкіри під дією ультрафіолету  відкладається  меланін, який формує той чи інший відтінок шкірного покриву і перешкоджає шкідливому впливу ультрафіолету на шкіру. Насправді вироблення меланіну – це захисна реакція клітин на сонячний опік. Заcмага – це ніби  «купол», який шкіра «ставить» для захисту від ультрафіолетових променів. Ось так шкіра і захищає себе. Тож шоколадний колір шкіри – це свідчення боротьби нашого організму з сонцем. Сьогодні відомо, що надмірна інсоляція (опромінення прямими сонячними променями) знижує фертильність (здатність організму до запліднення) у жінок, а у чоловіків може викликати короткочасне безпліддя. Чи варто засмагати чи ні – справа особиста. Адже  відомий і позитивний ефект на організм від сонця – для вироблення вітаміну D, для міцності кісткового скелету, але я проти надмірної не природної засмаги.

– Як вберегтися від опіків? Що робити, якщо вони є? Бабусі радять намастити тіло сметаною.

– Сметана не допоможе. Вона просто зволожує шкіру. Вже краще використовувати пантенол.  Це – один із тих прикладів, коли виникає запалення, маю на увазі опіки. Шкіра червоніє і до неї боляче доторкнутися, як і при порізі. Це називають так званим «обпалюючим поцілунком сонця». Що робити? Насправді шкіра здатна й сама відновлюватись, навіть якщо не мастити її нічим…. Приблизно за тиждень (у когось скоріше) все пройде. Хоча для цього існує багато косметичних засобів. Аби все пройшло швидше і більш безболісно, хтось радить нанести на шкіру олію. Цього робити не можна. У той же час деякі компоненти  ефірних олій (бергамоту, апельсина та інших цитрусових),  петрушки та інших рослин властива фототоксичність, і вони під дією сонячних променів провокують ще більші  опіки шкіри. Хтось радить натерти тіло горілкою. Вона забере запалення, почервоніння, не дасть шкірі потемніти. От спирт нашкодить, але менше. Поясню на прикладі. Шкіра – це тканина, це – білок. Будь-яка жінка, скажімо, варить вдома картоплю, яка за структурою теж є білковою, зливає воду, коли вона майже готова, і картопля сама доходить. Так само і шкіра. Спирт саме в даному випадку зупиняє запальний процес та глибину розпаду білка.

Аби мати гарну засмагу, потрібно перед тим, як іти на сонце, трішки часу витратити на себе. Варто користуватися сонцезахисними кремами з індексом захисту (SPF англ. Sun Protect Factor) від 50. 30-40 – мало. Якщо такий засіб рівномірно нанести на шкіру, вона не обгорить. Не треба переживати, що засмаги не буде. Усе буде. Більше того, засмага буде рівномірною та шкіра не «злізатиме» пластами потім.

У кого є якісь особисті нюанси зі шкірою, наприклад, вітіліго (захворювання, при якому на шкірі виникають світлі плями), надмірна пігментація (коричневі або світло-коричневі плями), SPF фактору – 50 замало.  У такому випадку потрібно брати 70 і вище. Його треба нанести заздалегідь, щоб він добре всмоктався у шкіру.

– Для кращої засмаги часом дівчата натираються морквяним фрешем, іншими бабусиними засобами. Чи це ефективно?

– Хтось каже, що коли нанести скраб із морської солі, швидше засмагне шкіра. На шкірі є гідроліпідна мантія, дуже тонка захисна оболонка. Її злущують, змивають і йдуть на сонце, щоб скоріше засмагнути. Рано чи пізно це призведе до катастрофи, бо цей шар відповідає за корисні імунозахистні  процеси.

– А що робити, аби засмага протрималася довше?

– Такого засобу не існує. Є штучна автозасмага, нею можна підфарбувати, підтонувати шкіру, але сам опік, тобто потемніння шкіри, у кожного відбувається індивідуально. У брюнеток шкіра щільніша, тому засмага тримається довше, їм треба більше часу для засмаги, аніж блондинкам та рудим, вони частіше згорають відразу, тому сама засмага тримається менше.

– Засмагла шкіра облізає. Це виглядає дуже негарно. Що робити?

– Аби не облізала, коли вже злізає, треба її просто багато зволожувати. Тоді все пройде швидше і не буде так страшно виглядати. Це ж уже «мертва» шкіра, вона мусить злізти. Якби лущилася жива, це б свідчило про захворювання. А загалом лущення шкіри – це наслідки опіку.

– Чи є якісь особливості догляду за шкірою влітку?

– Звичайно, є. Влітку не можна використовувати жирні олії, жирні креми, кислоти. Крім того, не треба брати їжу з холодильника і наносити на обличчя. Бо деколи жінки роблять так, що трохи поїдять і… що залишилося… втирають у шкіру. Ми ж не робимо з бульйону внутрішньовенні ін’єкції.  Кислоти, які містяться в полуниці, петрушці, для прикладу, є фототоксичними, вони можуть розрихлювати шкіру. Якщо людина вийде на сонце, може бути катастрофа з гіперпігментацією. Потім це дуже складно вивести, навіть практично неможливо. Але влітку рекомендується наносити креми на гелевій основі. Загалом шкіру підживлюють і зволожують. Тож влітку її потрібно тільки зволожувати, тобто давати їй пити. Людину ж у спеку мучить спрага?… От так і шкіру. А от креми з олією бажано не наносити. Вони обтяжують. Загалом у спеку шкіра стає щільною, більш грубою на дотик. Тому їй потрібно давати більше вологи. Для сухої шкіри можна використовувати легенькі сироватки, нічні незмиваючі маски, але не живильні креми, вони – на осінь, зиму.

– А чим влітку найкраще вмиватися?

– Не рекомендую вмиватися дуже агресивними речами, для прикладу гелями, зокрема тими, що містять багато лугів. Влітку шкіра і так суха, а мило її ще більше сушить. Є спеціальні засоби, їх можна купити навіть у аптеках, але потрібно читати складники, брати такі, де немає лугів.

– А чи можна користуватися милом?

Ні! Це – луги. Вони сушать будь-яку шкіру, при чому не тільки на обличчі, але й на руках, ногах, спині.

– Навіть фіто мила?

Мило ручної роботи – це все одно луги. Без них мило практично зробити неможливо. У мило можна додати ромашку, лаванду, будь-які рослинні компоненти, які заспокоять, але не вимиють бруд, лусочки.

Є горішки, що містять мильну основу, вони виділяють речовини типу мила і ними можна вмиватися. Але це швидше піар-хід. Є професійні засоби, що не місять лугів, вмиватися найкраще саме такими.

У літній період також рекомендую частіше змінювати постільну білизну, а саме на подушці, особливо тим, у кого є проблеми зі шкірою, прищики на обличчі, подразнення іншого характеру. Від пилу шкіра задихається.

– Чи має значення вмиватися джерельною водою чи з-під крана?

– Різниця однозначно є. Дехто навіть заморожує воду, аби змінити її структуру, потім розморожує і вмивається так, хтось дистильованою, хтось мінеральною вмивається. Водопровідна вода більш щільна, там більше домішків хлору. У гірській воді цього немає. Крім того, вона не така жорстка. Звісно, найкраще вмиватися такою. Однак не у кожного є можливість їхати кудись її набирати. У наш час усе відбувається в шалених темпах.

– Довкола багато овочів, фруктів, лікарських рослин. Що з них можна зробити корисного для своєї краси?

– Продукти харчування не потрібно наносити на обличчя. Ті ж овочі, фрукти, ягоди краще з’їсти. Користі буде набагато більше.  Вітаміни нехай потраплять в організм зсередини. Той же огірок на обличчі. Що він дасть? Ефект зволоження буде, але це – п’ятихвилинна радість. Волога випарується зі шкіри – і все. Треба з собою тонну огірків возити, щоб кожні п’ять хвилин їх прикладати до шкіри. Краще їх, повторюю, з’їсти! Для кожного типу шкіри краще використовувати спеціальні косметичні засоби.

– А що з продуктів корисно вживати для здорової шкіри?

– Найкорисніше овочі, фрукти, ягоди. Вони більш позитивно  впливають на водно-ліпідний баланс, ніж жирна їжа. Але все індивідуально. Якщо хтось їсть багато кавуна – добре очиститься. А в іншого з’являться набряки під очима, буде забагато води в організмі. Не рекомендується солене їсти. Сіль затримує вологу в шкірі і не дає їй спокійно вийти природним шляхом. Загалом я раджу їсти те, кому що подобається, але в міру.

– Що робити тим, у кого багато веснянок, влітку вони стають ще більш помітними?

– Є такий вираз, що «шкіра поцвіла на сонці». Справді влітку веснянки стають більш насиченими за кольором. У нормальній шкірі ядра меланоцитів (клітин, що виробляють пігмент меланін) розповсюджені рівномірно. У кого є ластовиння, вони більш збиті і тому шкіра має такий вигляд. На сонці відбувається реакція на ультрафіолет і вони темніють, ущільнюються, їх стає більше. Що з цим робити? Перед тим як настає літо, сонце більш активне, не та вологість, стає сухо, перед виходом на повітря треба наносити на шкіру крем із SPF-фактором вище 50. Його треба небагато, ніби припудрити шкіру… а зверху – вже основний крем. Таким чином можна зупинити процес потемніння веснянок, вони будуть не такими помітними. Але веснянки – це гіперпігментація шкіри, від цього вони все одно не зникнуть. Відбілювати їх і ходити на якісь процедури не дуже ефективно. Відбілять їх на тон, півтора, а процедури досить болісні. Тож із цим просто потрібно жити.

– А від пігментних плям можна позбутися?

– Так само. На пігментні плями впливає не тільки сонце, а жіночий гормон естроген. Тому треба заспокоїтися, не нервувати, привести думки до порядку і перевірятися у гінеколога, стежити за своїм гормональним балансом. Як і при веснянках, перед виходом на вулицю, треба наносити сонцезахисний крем. Але вже із SPF-фактором не менше 80 або навіть 100. 50 не допоможе,це буде зайва витрата коштів.

– Які ще чинники впливають на красу шкіри, крім сонячних променів?

– Вологість повітря. Влітку воно дуже сухе, хочеться пити, а шкірі також. У місті також на вулицях багато пилу, що теж не корисно для шкіри. Негативно діють і кондиціонери. Вони висушують повітря. Ви вийшли на вулицю, пробіглися, зайшли в офіс, кондиціонер працює, пересушує навколо вас повітря. Однозначно, що шкіра також буде сохнути. Тому, аби тонізувати шкіру, варто користуватися або аерозольними, або водними  тоніками, або зволожувачами повітря, що випаровуються. Це буде корисно для шкіри, її структури та для волосся, яке теж випалюється, висихає, також страждає.

– Чи варто відбілювати шкіру обличчя на літо, коли тіло все одно засмагне?

Влітку не варто. Ви відбілите, вийдете на вулицю і знову процес, від якого хотілося позбутися, почнеться. Відбілюється шкіра навесні. Завжди більш жорсткі процедури, як кислотний пілінг, потрібно проводити взимку, навесні, але не влітку. Хоча деякі спеціалісти, кажуть що можна використовувати легкі килоти. Для кислот немає поняття легкі. Правильно з меншою дією по глибині проникнення, тобто випалювання шару шкіри. Але все одно не рекомендую знущатись над шкірою агресивними речовинами влітку, шкіра сама вам подякує через деякий проміжок часу-треба набратись терпіння.

– Які найпоширеніші захворювання шкіри? Чи можуть вони свідчити про якісь більші проблеми в організмі?

– Акне, або висипання, вугрова хвороба. Але на це впливає не період року чи сонце, а загалом багато чинників, починаючи від гормональних до дієтичних, стрес, генетика тощо. Тому кажу, влітку частіше потрібно змінювати постільну білизну, особливо тим, у кого надлишок жиру на шкірі, аби у неї не просочувались пил і бруд, щоб запалення не розносилося на більші ділянки.

Не рекомендую отримувати «палких» сонячних поцілунків…

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net