Порода собаки за характером: як обрати собі улюбленця

Яка порода собаки підійде вам залежно від характеру обох?

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Враховуючи, що на вулиці безпритульними чотирилапими опиняються не тільки дворняжки, але і собаки з родоводом, можна зробити висновок про жорстокість деяких людей. Вони здатні залишити тварину на вулиці, не піклуючись про її подальшу долю. Напевно спонукальними причинами такого вчинку є розбіжність характеру собаки і того способу життя, який веде господар. Це привід задуматися людям, які хочуть завести хвостатого улюбленця. Звичайно, бачачи симпатичних незграбних цуценят, легко піддатися спокусі купити одного, попри породу і характер (свій і собаки). Але варто пам’ятати, що цуценя стане дорослою собакою, з якою вам жити довгі роки. Так яка порода собаки підійде вам залежно від характеру обох?

Для любителів активного способу життя

Якщо ви та людина, яка просто не уявляє свого життя без щоденних пробіжок або тривалих прогулянок, якщо ви любите ходити в ліс або похід, то вам і собаку слід підбирати таку, яка змогла б розділити з вами ці захоплення. І це явно не «кишенькові» декоративні собачки, які будуть доставляти більше клопоту, аніж радості. Тому ми рекомендуємо вам розглянути можливість придбання щеняти таких порід, як хаскі, сетер, далматинець, грейхаунд, ротвейлер, джек-рассел-тер’єр, німецька або кавказька вівчарка, інформує Ukr.Media.

Це рухливі собаки, вся генетика яких заточена на тривалі активності. Тому вони будуть дуже раді бігти поруч з вами на пробіжці або поки ви катаєтеся на велосипеді, або роликових ковзанах. При цьому звертайте увагу і на розмір собаки. Більшість з них мають великі габарити, за винятком джек-расселів. Тому в маленькій квартирі таким вихованцям жити може бути не дуже комфортно.

Для спокійних і вдумливих домосідів

Ви любите проводити вільний час в спокійній домашній атмосфері з книгою або перед екраном телевізора? Мрієте, щоб вам склав компанію чотириногий улюбленець? В цьому випадку зверніть увагу на настільки ж неспішні і не дуже темпераментні породи собак. Серед них пудель, мопс, французький або англійський бульдог, золотистий ретривер, шпіц, спанієль.

Ці собаки справжні глядачі, які до всього здатні ставитися з філософським прийняттям. Вони не зажадають від вас тривалого вигулу і не потягнуть з будинку в холодну погоду. Вони самі надають перевагу домашньому затишку. Люблять спокійно влаштуватися біля ніг, на дивані або на колінах господаря і солодко сопіти, коли їх чешуть за вушком.

Для дітей

Діти — активні і рухливі маленькі люди. Тому, вибираючи породу собак для них, варто орієнтуватися на товариськість чотириногого друга. А також його готовність підтримати дитячі витівки. Водночас принципово важливо, щоб порода собаки була достатньою мірою терплячою і навіть опікаючою, якщо дітки ще маленькі.

До порід, в характері яких присутні ці достоїнства, відноситься такса, сенбернар, лайка, хаскі, бігль, лабрадор, ретривер. Вони чудово знаходять спільну мову з дітьми, охоче з ними грають. Вони не особливо ревниві і не поводяться агресивно. Так що при правильному підході до виховання собаки з самого її дитинства ви зможете подарувати своїм дітям справжнього друга.

Для тих, кому самотньо

Часто заводять собаку самотні люди, які мають потребу в тому, щоб хтось був об’єктом їхнього піклування. В цьому випадку можна розглянути мініатюрні декоративні породи. Вони дуже добре себе будуть почувати навіть у невеликій квартирі і з радістю нададуть господареві свою компанію. Але враховуйте, що такі компактні собачки можуть бути дуже прискіпливі до догляду, харчування. За своїм ревнивим характером вони вимагають повної концентрації уваги господаря на них.

До таких порід можна віднести йоркширських тер’єрів, чихуахуа, шпіців, пекінесів, болонок і ін.

Для тих, хто не боїться труднощів

Досвідченим собаківникам, для яких виховання собаки сприймається як складне, але захоплююче завдання, можна розглянути (при наявності умов, необхідних для утримання великих норовистих собак таких пород, як акіта-іну, вовкодав, аляскинський маламут, вівчарська собака, родезійський риджбек, бульмастиф, пітбуль. Але будь-яка порода собаки з сильним характером зажадає від господаря величезного терпіння, витримки і бажання займатися вихованцем практично постійно.

zakarpatpost.net