Літня жінка не відчуває болю через свої генетичні особливості

Британська бабуся практично не відчуває болю, коли випадково поріжеться або обпечеться

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Джо Камерон 71 рік, і вона не відчувала болю навіть під час пологів, заявивши, що цей досвід був «досить приємним».

Пенсіонерка може не помітити, що обпеклася, наприклад, під час приготування їжі, – до тих пір, поки не почує запах паленого.

Її рани дуже швидко загоюються. Колишня вчителька, яка живе в Шотландському нагір’ї,  також дуже рідко відчуває занепокоєння або страх.

Вона думала, що це нормально, але дослідники кажуть, що це мутація через раніше невідомий ген, який є лише у двох людей у світі.

У тесті на загальний рівень тривожності пані Камерон отримала найнижий бал і сказала дослідникам, що вона ніколи не панікує, навіть у таких небезпечних ситуаціях, як, наприклад, автомобільна аварія, у яку вона, до речі, нещодавно потрапила.

Пенсіонерка також розказала, що протягом усього життя була забудькуватою, губила ключі та забувала імена.

Вона сказала: «До недавніх пір я не мала жодного уявлення, що зі мною щось не так, я не бачила нічого незвичайного в тому, що майже не відчуваю болю – я просто думала, що це нормально.

Дослідження цього феномену мене дуже захоплює.

Я була би в захваті, якби воно змогло допомогти людям, які страждають».

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі вона додала: «Це називається щасливим геном. Усе життя я дратувала людей, будучи постійно веселою і забудькуватою, але зараз у мене є виправдання.

Коли я народжувала, то не відчувала ніякого болю. Мені цей процес навіть здався приємним».

Лікарі вважають, що вона може одужувати швидше, ніж усі інші люди на планеті.

Пані Камерон дізналася про стан тільки у 65 років, коли звернулася до клініки зі скаргою на стегновий суглоб, який виявився тяжкою дегенерацією суглобів, хоча хвороба не спричиняла їй ніяких незручностей.

У 66 вона з легкістю перенесла післяопераційний період, хоча для інших він зазвичай складний і дуже болісний.

Відкриття дає надію на винахід нових способів лікування хронічного болю, від якого страждають  мільйони людей.

Вчені з Оксфордського університету провели генетичний аналіз і виявили мутації гену: нестачу частинки у псевдо-гені та мутацію в гені FAAH. Останній добре відомий дослідникам болю, оскільки він залучений до ендоканнабіноїдної сигналізації, яка напряму пов’язана з відчуттям болю, настроєм і пам’яттю.

Вчені дослідили, що у мишей з відсутнім геном FAAH спостерігається завищений больовий поріг, прискорене загоєння ран, краща пам’ять, відсутність страху і низька тривожність.

Доктор Джеймс Кокс, один з провідних дослідників, сказав: «Ми виявили, що ця жінка має певний генотип, який зменшує біль та тривогу.

Тепер, коли ми починаємо розуміти, як працює цей нещодавно ідентифікований ген, перед нами відкриваються нові перспективи лікування хронічного болю, тривожності, посттравматичних розладів, загоєння ран, з використанням методів генної терапії».

Дослідники гадають, що людей з подібною мутацією може бути більше, і закликають їх дати про себе знати.

Дослідження було опубліковано в британському журналі Anesthesia.

zakarpatpost.net