А ви знали, що у вас на городі росте квітка, яка зцілює панкреатит і діабет

Чорнобривців в Україні немало, але не всі знають про лікувальні властивості цієї невеличкої квітки, а вона має велику цілющу силу, пише популярна на Закарпатті газети «ПОРАДИ».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Чорнобривці – улюблені багатьма квіти – можна зустріти в кожному селі чи місті, на клумбі або газоні. Цвітуть вони, радуючи око, з початку літа і до пізньої осені. Та мало хто знає, що ці квіти, окрім краси, мають ще й велику цілющу силу.

Ось який рецепт читачам газети «ПОРАДИ» пропонує при хронічному панкреатиті травниця Валентина Лучкінська. Робиться настій з квіток на 3 дні: 8-10 сухих квіток потрібно залити 1 л крутого окропу, добре укутати ємність і поставити в тепле місце для настоювання (поки повністю не охолоне). Потім настій процідити, добре віджати і зберігати його в пляшці в прохолодному місці. Потрібно пити настій при панкреатиті, при початковій стадії цукрового діабету, а також для лікування судин, при кровотечах та для заспокоєння нервової системи по 50 мл кожні дві години. Перед прийомом настій краще злегка підігріти.

Настій чорнобривців також допоможе вигнати гостриків. З цією метою засіб, приготований за вищенаведеним рецептом, слід вживати по 1 ст. ложці щогодини.

Для поліпшення зору травиця радить чайну ложку зеленого чаю, 2 квітки чорнобривців, 3 квітки календули, 2 листочки кропиви, 1 молодий листочок топінамбура і 2 гілочки м’яти залити 0,5 л окропу. Настоювати півгодини. Пийте впродовж дня, розбавляючи водою в чашці.

У книгах народної медицини також зустрічаються рекомендації про прийом відвару з чорнобривців як потогінний засіб при простудних захворюваннях, а також при хворобах печінки і для поліпшення обміну речовин.

Для приготування відвару візьміть 10 середніх квіток, покладіть їх у каструлю і залийте 1 літром окропу. Тримайте на повільному вогні 10 хвилин при закритій кришці. Дістаньте квіти з каструльки, залийте їх повторно 0,5 л окропу і знову кип’ятіть під закритою кришкою 10 хвилин. Потім з’єднайте перший і другий відвар, процідіть. Приймають його по 200 мл до їди 2 рази на день (вранці і ввечері). Курс лікування – 1 місяць. При нежиті, бронхітах, гаймориті, трахеїті відвар чорнобривців добре додавати до складу для інгаляцій.

Відомий фітотерапевт Наталія Земна пише у Фейсбук, що приємний аромат чорнобривців піднімає настрій і знімає нервове напруження. Добре заспокоюють нервову систему і ванни з відваром цієї рослини. А особлива речовина лютеїн, яка міститься в ній, застосовується в медицині для поліпшення зору. Якщо ваша робота пов’язана з тривалим перебуванням за комп’ютером, за кермом тощо, спробуйте додавати свіжі квіти чорнобривців до салату, можете вкинути і листочки. Чудова приправа виходить з подрібнених, висушених квіткових кошиків, а пуп’янки солять, маринують, ароматизують ними оцет.

«Червоно-брунатні квіти найкорисніші, бо найбагатші на каротин (провітамін А) і барвники. Врешті й жовті, так звані «повняки», не дуже від них відрізняються», – зазначає травниця.

Про обережність, як завжди, не забувайте, оскільки квіти й листя чорнобривців багаті ефірними оліями. Це насамперед стосується вагітних. В когось організм зовсім не сприймає цю рослину. Тож дослухайтеся уважніше, підходить вам таке лікування чи ні.

До речі, в аптеках продається олія чорнобривців. Її використовують для розсмоктування гематом і при загоєнні ран і опіків.

Відвар або настій чорнобривців підходить для догляду за шкірою. Досить протирати обличчя, шию і зону декольте тампоном, змоченим у відварі або настої цієї квітки.

А ви використовуєте рослини з саду і городу для зміцнення здоров’я. Поділіться з нами історією власного зцілення! Пишіть нам: 88000, м.Ужгород, пл. Корятовича, 2/6, газета «ПОРАДИ».

zakarpatpost.net