На Закарпатті дозрівають плоди, біля яких полюбляла грітися всяка нечисть

Колись ці кущі називали весільними деревами, бо обов’язково на обряди вінчання молодятам робили букети з гілок цієї рослини.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

На Закарпатті дозріває калина.

Інформатор газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов розкішні червоні кетяги у селі Лумшори, що на Перечинщині.

Дехто з місцевих збирає калину. Однак закарпатці не роблять це масово.

А вона, між іншим, є справжнім домашнім цілителем.

Ягоди калини включають у раціон для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, оскільки вони виводять з організму небезпечні речовини.

А якщо трохи розтертих з медом ягід додати в чай, або просто залити окропом і дати настоятися десять хвилин, можна позбутися закладеності носа або болі в горлі.

Плоди калини в багатьох регіонах України також  використовуються для приготування соків, наливок, настоянок, вин, киселів, екстрактів, що відрізняються гострим кислим смаком. З них готують також начинку для пирогів, приправи до м’ясних страв.

А ще цій рослині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

У наших пращурів навіть існували народні прикмети, пов’язані з калиною. Зокрема, коли зацвітала калина, вони починали сіяти гарбузи, кукурудзу і огірки. Якщо калина вже достигла, а листя на ній залишалося зеленим – це віщувало теплу осінь; якщо ж кетяги починали рано червоніти – чекали холодної та ранньої зими.

Утім пов’язували калину і з нечистою силою, гадаючи, що біля її вогненних плодів полюбляють грітися упирі, відьми та всяка нечисть.

zakarpatpost.net