Хрін вам, а не застуда: природні антибіотики в дії

Пізня осінь для травників – це час активної заготівлі коріння лікарських трав. Саме зараз вони досягли максимуму своєї біологічної цінності. Досвідчений травник Марія Ревта радить звернути увагу на всім відому рослину хрін, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Крім того, що це улюблена багатьма гостра пряність, підземний довгожитель ще й сильний «цілитель». За словами пані Марії, це справжня скарбничка корисних речовин: від вітамінів групи В до фітонцидів, які є грозою простудних захворювань. А найцінніше – це біологічно активне поєднання лізоциму і кверцитину. Перший ефективний при лікуванні туберкульозу та навіть хвороби Альцгеймера, оскільки регулює білкові оболонки нервових клітин, а кверцитин дуже важливий при онкологічних проблемах.

Друга молодість суглобів

У народній медицині хрін найчастіше застосовують при хворобах суглобів: подагрі, ревматизмі, ішіасі. Використовується кашка з подрібнених коренів, яка наноситься на хворе місце. Можна використовувати і листя, воно має здатність витягати все шкідливе: токсини, солі. Щоб не отримати опік від компресу з кашки, краще змішати її з лимонним соком.

Настояка для імунітету

Зміцнити імунітет допоможе настойка. Подрібніть 2 кг кореня хрону, покладіть в трилітрову банку, помістіть туди ж 200 г нарізаного імбиру, все це залийте молодим вином. Для профілактики простудних захворювань приймати ввечері по 1 ст. ложці настою, бажано з медом.

Сік вам на допомогу

Хороші результати використання хрону дає при лікуванні хвороб сечостатевої системи, оскільки він має потужну антибактеріальну дію. Це сильний сечогінний засіб, який, як показує багаторічна практика, крім усього чудово бореться з каменями в сечовому міхурі, але ось на камінці в нирках чомусь не діє.

За словами травника, хрін допомагає навіть при цирозі печінки. Дуже хороший ефект дає застосування соку коренів. Сік або кашку змішують з лимонним соком і щоранку приймають по чайній ложці. Більш м’яким, але не менш дієвим засобом є спиртова настоянка листя хрону. Беруть п’ять молодих пагонів, подрібнюють їх і заливають 0,5 л горілки. Після тижневого зберігання в темряві бальзам готовий. Пити тричі на день по столовій ложці.

Сік допомагає і при стенокардії – його в рівних пропорціях змішують з медом і вживають впродовж  місяця по 2 ч. ложки за годину до сніданку.

У народній медицині пекучий овоч використовується і для лікування проблем травного тракту – гастритів зі зниженою кислотністю, атонії кишечника, відсутності апетиту. Є одне загальне правило – для лікування слід брати молоді тонкі корінці і не використовувати старі, які набули жовтуватого кольору.

Зрозуміло, у пекучого «лікаря» є і певні протипоказання, які пов’язані передусім із системою травлення. З хроном однозначно не по дорозі людям з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою, вагітним, дітям.

zakarpatpost.net