Три вражаючі місця у Карпатах, які варто відвідати цієї осені

Карпати – завжди гарні, величні та таємничі. А восени – взагалі. Повітря, яке там вдихається на повні груди пахне по-особливому. Тлін різнокольорового листя, казкові пейзажі, швидкі потічки, водоспади і дивовижна атмосфера довкола. Недарма гори наші предки вважали місцями сили. У Карпатах таких унікальних місцин, де можна збагатитися життєвою енергією, багато.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Тож газета «Ясно» пропонує вам свій ТОП найкращих туристичних маршрутів цієї осені. Побувати там варто у будь-яку пору, але зараз подорож може стати незабутньою. Утім цього разу мова піде не про самі гори, а про найбільш унікальні водойми.

1.Озеро Синевир.

Міжгірщина зачаровує не лише  високогірними краєвидами, але й  найунікальнішим куточком світу, що входить до числа семи чудес України – Синевирським озером. Загалом на території Закарпаття є 32 особливих гірських озер, але саме Синевирське вважається найтаємничішим. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря

Існує романтична легенда, за якою водойма утворилася зі сліз молодої красуні на ім’я Синь,  яка закохалася у простого сільського парубка Вира. Та щастю зашкодили батьки дівчини, які наказали вбити пастуха. Тож молодиця так побивалася за хлопцем, що наплакала ціле озеро сліз.

Утім, хоч історія і красива, але вона є лише міфом. Насправді водойма утворилася ще в післяльодовиковий період, приблизно 10 тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами.

Простягається озеро на 4-5 гектарів і зараз воно, до речі, настільки повноводне, що навіть острівець посередині підтоплено. Глибина водойми в середньому 8-10 метрів, але місцями і до 24. Цікаво, що воно є глибшим за Азовське море, яке сягає у глибину максимум 14 метрів, а в середньому – до семи.

Отже, побачити це дивовижне місце у Карпатах варто кожному. Кажуть, що біля води оживає кохання і збуваються мрії.

Довкола водойми дуже багато туристів, причому – у всі пори року. Під берегом десятки тисяч крихітних рибинок. Якщо кинути кілька крихіток хліба у воду, біля них за кілька секунд буде просто кишіти рибою. А ще – там багато раків. А в заростях височенних ялин та сосен живуть гірська козуля, європейський олень, ведмідь, рись, вовк, лисиця, борсук, горностай. Крім того, довкола озера ростуть 90 видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Водоспад Шипіт

Знаходиться Шипіт біля села Пилипець на Міжгірщині. Його води б’ють із підземного джерела, що знаходиться на горі Великий Верх.

Стрімкі потоки несуться донизу з 14-метрової висоти. Розбиваючись об каміння, струмені утворюють дивовижну картину, вода розбрискується і переливається фантастичними барвами та видають звуки, які чути далеко.

Кажуть, що саме завдяки «шуму» водоспад і отримав назву Шипіт, просто здалеку шум нагадує шепотіння.

Утім про те, чому водоспад назвали саме так існує й багато легенд.

Найвідоміша з них дуже романтична. У ній розповідається про дівчину з багатої родини, яку батьки мріяли видати заміж за забезпеченого нареченого і до якої сваталося багато впливових хлопців. Однак Марічка покохала бідного пастуха Іванка.  Як кажуть, серцю не накажеш. Утім закохані знали, що їхню любов не визнають батьки і не дозволять поєднати долі, тому зустрічалися в лісі таємно. Але немає нічого такого таємного, аби не стало явним. Пару бачили односельці і про них почали говорити. Про пристрасть доньки дізналася і її мати. Розгнівана жінка простежила за Марічкою, коли вона йшла на побачення і влаштувала скандал. Коли вона кричала, на небо насунулись хмари і почалася гроза. Лив страшенний дощ і блискавки влучали в дерева. Сильний порив вітру роз’єднав руки закоханих і обоє полетіли у прірву. А там – зникли під водою у стрімких потоках гірського водоспаду. Побивалася мати з горя дуже довго і щодня ходила на місце, де загинули Марічка з Іванком. Врешті-решт жінка збожеволіла і розповідала усім, що чує з-під води голос доньки, яка шепоче, що кохає Івана. З тих пір водоспад і прозвали Шипотом.

Старожили на Міжгірщині переповідають ще одну оповідку про водоспад. Кажуть, що колись у цих місцях жив бродячий музикант. Він знав багато казок, чудово співав, грав на сопілці, багато подорожував світом і наслухався всякого. Ще хлопцем вирушив із рідних країв у мандрівку, аби побачити де як люди живуть. І лише на схилі літ повернувся додому, де навчав земляків своєї мудрості, передавав усім здобуті знання. А коли зрозумів, що прийшов його час помирати, пішов до водоспаду і там заснув навіки. Поховали його неподалік. Але з того часу вода ніби ожила. Заговорила. Люди запевняли, що то музикант говорить до них голосом водоспаду, але головне не почути його, а зрозуміти і прозвали водоспад Шипотом.

Цікаво, що серед туристичних походів місцями сили Шипіт займає номер 1. Справді, ця місцина наділена унікальними особливостями. Тут справді ніби дишеться легше і з’являється особлива енергія, наповнюючи організм потужним імпульсом. Місцеві переконані, що Шипіт – не просто водоспад, а цілюща водойма, яка якщо вірити, може творити дива.

Перечинські водоспади

Подивитись на цю красу їдуть не лише українці, але й чехи, поляки, словаки, угорці, німці та навіть американці.

Восени  гостей також багато. Їм хочеться знайти всі п’ять великих та 10 малих водограїв. Найбільше привертає їхню увагу Давір, який у радянські часи назвали Червоним Партизаном. Тоді перейменовували все – і не лише вулиці та міста й села, як тепер, а навіть гори та водойми.

Якщо з партизаном усе зрозуміло, то що ж означає слово «Давір». У сучасній мові – майже нічого. Принаймні місцеві пояснити назву не можуть. Тому вдаємося до словників. Виявляється, місцина не проста, адже давором називали приміщення Святого Святих Храму Соломона, в якому зберігався  Ковчег заповіту. Видно, назва не випадкова, адже воду тут називають чудодійною, їй приписують цілющі властивості. Хоч вона надзвичайно холодна, але навіть шкіра після занурення в неї стає молодою та здоровою. Це ж відбувається і з усім організмом.

Давір дійсно вражає! Він входить до ТОП-10 найкрасивіших водоспадів українських Карпат. Між велетенськими кам’яними брилами, які стоять там, напевно, від початку світу, вода б’є потоком і стікає з висоти  більше чотирьох метрів, утворюючи біля підніжжя невелике озеро. Гігантські платформи настільки великі, що на них може поміститись далеко не один автомобіль. Місцями вони з’єднані між собою, десь на каменях видно вибоїни, які виточила вода. На окремих бриляках видно великі наскрізні отвори, які нагадують очі, а на окремих – малюнки, схожі на старовинні фрески.

Водоспад знаходиться в селі Лумшори та впадає в річку Туричка. Крім нього тут є ще й інші відомі водоспади: Соловей, Буркач, Переступень та Крутило.

Отже, сміливо вирушайте у осінні Карпати! А ми незабаром продовжимо вас знайомити із найкращими місцинами, які варто побачити на власні очі.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Ясно», ексклюзивно для zakarpatpost.net