Чи знаєте ви, де в Україні є Святе озеро

Унікальна пам’ятка, пов’язана з Хрещенням Русі, засихає

Виявляється, в Україні є декілька озер зі «Святою» назвою. Кожне з них має свою унікальну історію та легенди, пов’язані з назвою.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Сьогодні газета «ЯСНО» розповість про Святе озеро на Чергінівщині.

У цій місцині поєднана багатовікова історія нашого народу. Кажуть, що саме тут у далекому 989 році чернігівчани приймали хрещення. Відповідно, озеро отримало непросту назву. Цю територію з давнини облагороджували, про неї дбали, її вважали особливою. На березі озера можна побачити дерев’яну капличку. Вона з’явилася недавно. Очевидно для того, аби свято Хрещення там проводилися служіння.

Однак останнім часом озеро почало катастрофічно міліти, саме урочище заростає чагарником, під’їзний шлях у дуже жахливому стані: частина асфальту потребує ремонту, а ґрунтова дорога – асфальту. Відсутні дороговкази, водойму туристам знайти важко.  Містяни б’ють на сполох і просять врятувати озеро. Та й самі дерева біля озера чомусь почали хворіти. Кілька років тому були намагання почистити озеро, але до реальних справ так і не дійшло. За останній рік рівень води впав критично.

На жаль, сьогодні водойму важко назвати озером, вона більше нагадує болото. Святе Озеро знаходиться на території заповідника. Заповідник нібито взято під державну охорону, але фактично про озеро ніхто не дбає. Шкода, бо природна пам’ятка справді унікальна. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net