Чому король любив бувати на Закарпатті

Про це газета «Закарпатські оголошення» розповів археолог Ігор ПРОХНЕНКО.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Що ми маємо від Королівського замку зараз? Ті руїни, які залишила нам історія з ХVІ – ХVІІ сторіччях. А коли ж починається ця історія?

Так, багато хто каже, що в книжках пишеться ІХ-Х сторіччя. Цьому ми не віримо, але сама історія замку цікава. Він відомий як DOMUS REGALIS, тобто будиночок короля. Справа в тому, що в Угорщині протягом певного періоду був король і молодший король (iunior rex Hungariae), який був претендентом на корону. І той молодший король у власних потребах використовував будиночок у Королеві, який начебто за документами належав його матері. Це була хатка, збудована з дерева, у якій зупинялася угорська знать, полювала, відпочивала. Молодший король Угорщини справді любив бувати на Закарпатті. Лише тоді Королево називалося Фелсаз (Felsaz) і вже пізніше – Кірайгаза (Kiralyhaza) – дім короля. Тож там дуже подобалося полювати на зубра, ведмедя та кабана молодшому королю Іштвану V. Саме він у 1262 р. дав вказівку про будівництво на підвищенні Нялаб мисливського будиночка. От саме так Фелсаз почав свою історію.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net