Два сонячні годинники Закарпаття потрапили до сонячних маршрутів Україною

Люди навчилися визначати час доби по руху сонця по небосхилу дуже давно. Так з’явилися перші сонячні годинники. Найдавнішим був годинник, відомий ще в античні часи у Середземномор’ї і на Далекому Сході. Години на ньому показувала тінь, що падала від  нерухомого стрижня-гномона на циферблаті.

В Україні сонячні годинники ще збереглися на стінах старовинних храмів. Їх там розміщували зокрема для того, щоб визначити час богослужінь., пише Укрінформ.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Сонячний годинник на костелі Воздвиження Чесного Хреста у Берегові

Римо-католицький костел Воздвиження Чесного Хреста (12- 19 ст.) вважається однією з найстаріших кам’яних будівель Закарпаття.

Сонячний годинник вертикального типу розташований на південній стіні костелу. Виконаний ліпниною у вигляді дуги з позначками часу і стрічкою, що перетинає дугу. Годинні поділки і позначки римськими цифрами від VI до V за 12-годинною шкалою. Гномон металевий, довжина стріли – близько 1 м.

Як дістатися: Закарпатська область, м. Берегове, площа Ракоці 3.

Сонячний годинник на стіні Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді

Греко-католицький Хресто-Воздвиженський кафедральний собор розташований у центрі Ужгорода.

У внутрішньому дворі на південній стіні будівлі на рівні другого поверху знаходиться старовинний вертикальний сонячний годинник.

Коли в 2010-х роках майстри взялися до реставрації собору, то на одній з фасадних стін помітили гномон. Він свідчив про те, що колись тут був і діяв сонячний годинник. Намалювали його ще у 18 ст., але згодом пам’ятку втратили – сонячний годинник зафарбували у радянські часи. У 2013 році зображення знову відновили. Над реставрацією працювали художники, астрономи та географи. Аби годинник показував точний час, коли на нього падає сонце – проводили спеціальні розрахунки, і тепер з 5 години ранку до 16 дня він точно вказує годину. Довкола «циферблату» напис «Час розкидати каміння, і час збирати каміння».

Як дістатися: Закарпатська область, м. Ужгород, площа А. Бачинського, 1.

А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост