Ми не хочемо здохнути з голоду! Лікування на Закарпатті дуже дороге, а працювати людям не дають

У Британії кожному, хто не може працювати через карантин, платять 92 тисячі гривень на місяць, а в нас хотіли змусити людей сидіти вдома без грошей • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО •

П’ять днів поспіль ужгородці масово виходили на акції протесту проти послаблення карантину. Таких багатолюдних мітингів у місті давно не було, хіба що під час революцій, пише  газета ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Ужгородці боролися за право на працю, яке в них антиконстутуційно вирішили забрати. Після того як місто потрапило до червоної карантинної зони, життя в ньому паралізувалось. Тих, хто все ж працював, штрафували, змушували закриватися. Так уже було у квітні, тож ще один жорсткий карантин може повністю більшість людей залишити без засобів для існування.

Саме про це говорили протестувальники. Адже як… життя весь час дорожчає – зростають ціни на газ, дорожчають продукти, а прибутки стають все меншими і меншими.

Стабільно зарплату отримують лише чиновники та інші держслужбовці, яким платять незалежно від того, чи вони працюють, чи сидять вдома… а платять за кошти кожного з нас, платників податків. Тому, як наголошували мітингарі, не дивно, що ситий голодного не розуміє. Ці протистояння між містом та областю мали під собою і політичне підґрунтя – перед другим туром вибрів ситуація дуже загострилась.

Деколи вона була навіть кумедною. Представник ОДА, що говорив із протестувальниками, ніби не чув їх, він явно перебував у іншій реальності і лише докоряв їм за маски, соціальну дистанцію та розповідав, які лікарні переповнені хворими. Утім, як казали люди, якщо хворих так багато, а їм не дають працювати, з чого вони зможуть оплачувати своє лікування, якщо захворіють, адже медичні послуги неймовірно дорогі: лише за один тест у приватній лабораторії треба заплатити 1350 гривень плюс 1000 гривень за комп’ютерну томограму. І це – тільки для встановлення діагнозу, без дорожезних ліків, які виписують хворим. Тож мітингарі чиновнику, який їх не слухав, а кричав за маски, порадили натягнути на голову презерватив.

Тому й не дивно, що люди кричали: «Похороніть нас, але дайте роботу!», «Чим більша статистика ковідних хворих, тим більше фінансування! Грабують людей!» • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО  • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост