Оточення нардепа Бойко оформляє покупку енергокомпанії Льовочкіної на Закарпатті

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл кіпрській Malaceli Limited придбати понад 50% в статутному капіталі ТОВ “Закарпаттяенергосбит”.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ. Malaceli також є власником ТОВ “Волиньелектросбит”, відзначає  Интерфакс-Украина.

Згідно з даними держреєстру юросіб, бенефіціаром Malaceli Limited зараз вказано Володимир Крупко – колишній директор ТОВ “Укрістгаз”, що приватизував у 2013 році 75% акцій АТ “Волиньобленерго”. Фірму пов’язували з оточенням колишнього міністра енергетики, а нині нардепа від ОТЗЖ Юрія Бойка і олігарха Дмитра Фірташа.

У 2020 році АМКУ погодив придбання 75% акцій АТ “Волиньобленерго” компанії ЗНВКІФ “Онікс”, яка належить сину Юрія Бойка Анатолію. До грудня 2020 року власником Malaceli в держреєстрах було вказано Микола Архипов, який, зокрема, вказувався кінцевим бенефіціаром ТОВ “Акваресурс-1” (Теребля-Рікська ГЕС, Ужгород).

Зараз кінцевим власником цієї компанії також вказано син Бойко. Згідно з матеріалами НКРЕКУ, “Волиньобленерго” і “Акваресурс-1” входять в одну вертикально-інтегровану групу компаній. З вересня 2020 року прямим власником 100% в статутному капіталі “Закарпаттяенергозбут” вказана Юлія Бойко, раніше кінцевим бенефіціаром компанії була нардеп від ОТЗЖ Юлія Льовочкіна через “Закарпаттяобленерго”.

Виручка “Закарпаттяенергозбут” у 2019 році склала 2,61 млрд грн, чистий прибуток – 1,79 млн грн, “Волиньелектрозбут” – 1,91 млрд грн і 0,57 мільйона грн відповідно.

ЗакарпатПост