В Україну їде угорський міністр Сіярто. Як Київ та Будапешт будуть миритись

До України 27 січня приїжджає міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, який раніше звинувачував Київ в антиугорській політиці і “ненависницькій” кампанії проти етнічних угорців.

Керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що це буде візит примирення після тривалого конфлікту між двома країнами, пише ВВС. Україна.

А в Офісі президента України повідомляли, що дві країни готують “джентльменську” угоду, яка включатиме шляхи подолання усіх спірних питань.

“Сусіди, буває, сваряться, але потім мають миритися, бо залишаються сусідами”, – зазначав міністр Дмитро Кулеба.

Впродовж останніх трьох років, за президентства і Петра Порошенка, і Володимира Зеленського, українська сторона у відповідь на звинувачення Угорщини твердила про втручання у внутрішні справи України та про зазіхання на її територіальну цілісність.

У епіцентрі суперечок – близько 150 000 етнічних угорців, які проживають у Закарпатській області. Права яких, на думку керівництва Угорщини, порушуються.

Тож чи справді зараз є підгрунтя для відновлення двосторонніх стосунків?

“Джентльменська” угода і роль США

Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач вважає, що візит Петера Сіярто одразу ж після інаугурації нового президента США Джо Байдена – не випадковість.

“Україна впродовж останніх трьох-чотирьох років апелювала до адміністрації США через скандали у стосунках із Угорщиною. Американці намагалися кілька разів знімати напругу, у тому числі через прямі контакти з Будапештом і особисто прем’єр-міністром Віктором Орбаном”, – каже він в інтерв’ю ВВС News Україна.

“Не виключено, що з приходом Джо Байдена тиск на Угорщину поновиться, і не лише у питанні україно-угорських стосунків. Але й загалом щодо європейської політики та стосунків із НАТО, співпрацю України з яким Будапешт блокує. Схоже, угорська влада це розуміє і хоче діяти на випередження. Демонструє свою готовність до примирення з Україною”, – вважає Володимир Горбач.

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква повідомив ВВС News Україна, що Київ та Будапешт готують угоду, яка передбачатиме врегулювання “комплексу спірних питань” між державами. Її підписання має відбутися під час візиту в Україну прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, на який сподіваються в офісі Володимира Зеленського цього року.

Однак коли точно візит може відбутися, не відомо.

Ігор Жовква розповів, що проєкт такої “дорожньої карти” Київ передав угорській стороні ще у травні 2020 року, вже отримав реакцію Будапешта, надав оновлені пропозиції і чекає відповіді Угорщини.

“Ми прагнемо зараз не просто врегулювати суперечності, які обтяжують наші відносини останнім часом, не тільки розблокувати діалог України з НАТО і відновити порозуміння щодо прав національних меншин, але й дати новий поштовх двосторонньому співробітництву”, – сказав один із керівників ОП.

У той же час, український експерт Сергій Герасимчук, який вивчає угорське питання, вважає, що від переговорів у Києві можна очікувати продовження консультацій щодо спільної декларації Віктора Орбана та Володимира Зеленського, але остаточні домовленості навряд чи можливі.

У цій декларації мало йтися про інфраструктурні проєкти на Закарпатті, угорські інвестиції, правове врегулювання діяльності угорських фондів і права меншин, каже він.

“Однак з останнього питання сторони настільки далекі від прогресу, що це ставить під сумнів і домовленості щодо всього пакета”, – сказав експерт у коментарі ВВС News Україна.

ЗакарпатПост