Люди театру: стали відомі імена закарпатських лауреатів театральної премії імені Шерегіїв

Щирі вітання переможцям обласної премії імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв у галузі театрального мистецтва за 2020 рік!


Через форс-мажорні обставини, спричинені пандемією COVID-19, цьогорічний фестиваль-премія проходив у зміненому форматі. Членам журі було дуже важко визначити найкращих адже більшість вистав було переглянуто онлайн. Переглянувши всі конкурсні вистави, провідні фахівці таки визначили переможців.


Нагадаємо, що до складу комісії входили заслужений працівник культури, депутат обласної ради Наталія Шетеля, профессор УжНУ, доктор історичних наук, театрознавець Сергій Федака, заслужений працівник культури Людмила Ухач, директор обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури Ганна Дрогальчук, заслужений працівник культури, доцент кафедри мистецтвознавства Оксана Шип, директор Міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем» Голова Редакційної Ради газети «Ясно» Михайло Носа.

Головна мета конкурсу премії – об’єднати всі професійні театри Закарпаття і презентувати їх найкращі здобутки популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища. Важливим сьогодні є активне висвітлення театральних здобутків. Тому вистави-лідери на основі рейтингового голосування визначала група експертів.

Враховуючи усі обставини та виклики, які зараз є, серед фаворитів налічується відразу декілька гідних вистав-переможців, це і тактовно, і дипломатично стосовно театрів, які переживають часи моральної та фінансової скрути, а також карантинних випробувань.

Премії у галузі театрального мистецтва будуть вручені режисерам, акторам та театрознавцям у 5 номінаціях:
У номінації «режисерсько – постановочна група» перемогу здобула режисерсько-постановочна група Мукачівського драматичного театру, яка працювала над виставою «Поліанна» (режисер Євген Тищук).

У номінації «актор (за найкраще втілення сценічного образу)» впевнено переміг актор Микола Карпенко, за роль козака Василя, Хоми Прута та коваля Вакули у виставі «Вечори на хуторі або билиці про вічне» (Закарпатський академічний обласний театр ляльок) режисер Наталія Орєшнікова.

У номінації «актриса (за найкраще втілення сценічного образу)» нагороду отримає Лілія Приходько, актриса Мукачівського драматичного театру за роль тітоньки Полі у виставі «Поліанна» (за романом Елеонор Портер).

У номінації «актор/актриса (за найкраще втілення сценічного образу у виставі для дітей)» комісія віддала перевагу Павлу Проданюку, актору Закарпатського академічного обласного театру ляльок за роль хлопчика-ангела у виставі «Казка про лад» режисер Олександр Куцик.

У номінації «критик-театрознавець» нагороди отримають автори видання «Хуст – столиця Карпатської України – місто театральне» – заслужений працівник культури Василь Андрійцьо (керівник проекту), Михайло Микулець, Олеся Чепелюк та Василь Снітар.

Театр залишається надією гуманізму, дає людині шанс зберегти і утвердити гідність, дає шанс на виживання. Неоціненну роль в утвердженні гідної постави української нації відіграють і продовжують відігрівати театри.

Щиро бажаємо театралам успішно втілювати в життя творчі задуми, радувати та дивувати всіх шанувальників цікавими виставами.

ОКСАНА ШИП, Заслужений працівник культури, доцент кафедри мистецтвознавства УІКіМ

на фото: сцена із вистави «Поліанна» (режисер Євген Тищук)