В Україні знову дорожчає газ: скільки тепер доведеться платити

Уже від суботи газ знову подорожчає. Постачальники опублікували нові тарифи. Щоправда, діятимуть вони не місяць, як раніше. А цілий рік — аж до кінця квітня 2022-го. Споживачів на нові тарифи переведуть автоматично, без додаткових заяв. Це була одна з вимог уряду, щоб убезпечити українців від цінових стрибків як цієї зими.

Тож скільки доведеться платити і чи задоволені новаціями споживачі, йдеться 26 квітня в сюжеті ТСН.

В зимовий період родина пані Лариси з Одеси, в якій двоє інвалідів, витрачала до 300 кубів на місяць. Навіть із усіма пільгами виходило більше двох тисяч гривень.

“Єдине що нам допомагає — це те, що у нас є матуся. Їй 90 років і як учаснику війни дають якусь субсидію. Все, далі я не знаю, що ми буде робити, ось стільки живе мама, ми ще якось викручуємося”, — говорить жінка.

Сусідка пані Лариси на газі готує, ним опалює і гріє воду. Зізнається, попри холодну зиму газовий вентиль доводилося прикручувати. А що будуть робити після подорожчання газу, боїться уявити.

Ще вищий тариф у Чернівцях. Один із місцевих постачальників за куб править 13 з половиною гривень.

У більшості областей натомість тариф встановили на рівні 8 гривень. Втім, і на цю ціну люди реагують не менш емоційно.

В уряді нових річних тарифів поки не коментували. Утім саме Кабмін вимагав їх запровадити. Головна причина — коливання цін. Ще торік Україна перейшла на ринкові ціни на газ. Улітку вони через епідемію були дуже низькими — менше 5 гривень. А от взимку у деяких областях злетіли ледь не до 12. Люди до такого виявилися неготовими. Тому уряд навіть встановлював тимчасове обмеження для цін на газ. Тому річний тариф — така собі страховка від стресів. Він хоч і вищий за літній, однак, наприклад, нижчий, аніж узимку 2019 року, пояснюють у “Нафтогазі”. Та й самі ціни на газ у світі наразі досить високі.

Усіх користувачів газу на новий тариф переведуть автоматично. Сама ціна таки може змінитися, але лише у сторону зменшення. Оплата так само відбуватиметься до 25 числа наступного місяця, без передоплат. На субсидію річний тариф не впливатиме. У тих, хто нею користується, вона залишиться. Водночас, кажуть в регуляторі, сам тариф не є примусовим. Ті, хто уже мають річні тарифи від постачальників і надалі продовжать ними користуватися, додають у регуляторі. Також українці можуть обрати інші.

“Після переходу споживач має право змінити постачальника або продукт. А також повернутися до свого попереднього постачальника, вибравши або річний продукт, або іншу пропозицію — місячну, квартальну, сезонну, або будь-яку іншу, яку запропонує постачальник”, — пояснює очільниця НКРЕКП Ольга Кривенко.

Якщо ви хочете змінити тариф з річного на місячний, це робиться за 10 хвилин. Якщо ви хочете змінити постачальника і потім тариф — це робиться за 3 дні. Тим, хто хоче зекономити, радять уважно стежити за тарифами. Адже зазвичай влітку газ дешевшає. І компанії цілком можуть запропонувати вигідніші пропозиції.

ЗакарпатПост