10 червня 1923 року в сучасному Солотвині народився британський медіамагнат Роберт Максвелл

Ян Людвік Гох (саме таким було його ім’я при народженні) народився у бідній єврейській родині на Закарпатті (тоді – частині Чехо-Словаччини).

Передплата на газету ЯСНО триває! Читайте кращу газету щотижня!

У 1940 році під час угорської окупації Закарпаття він емігрував до Великої Британії, де був відомим спочатку як Леслі Джонс, потім — Роберт Максвелл. Правильність переїзду підтвердило життя – його батьки та більшість родичів загинули в концтаборі  «Освенцим».

Він не лише отримав британське громадянство, а й в роки Другої світової до 1947 року служив у розвідці, а після її завершення – у службах MI-9 та MI-14. Певною мірою цьому сприяло те, що він володів 9 мовами.

Побудова його медіаімперії почалася із придбання в 1951 році видавництва  Butterworth-Springer, яке він перейменував на Pergamon Press. Згодом він купив також низку британських газет національного масштабу (Daily Mirror, Sunday Mirror, «Піал»), видавничу компанію Macmillan Publishers (США) та New York Daily News. У 1980-х він володів Maxwell Communication Corporation, Media Press, European Satellite TV Broadcasting Consortium. Був співвласником агенції Рейтер, Agence Centrale de Presse, телеканалів TF-1(Франція), Canal 10 (Іспанія), Central Television (Англія), MTV Europe, платних каналів художніх фільмів. У 1990 р. створив загальноєвропейський тижневик European.  Співпрацював з одіозним С.Берлусконі. При цьому він і сам писав, зокрема прославився серією книжок «Світові лідери».

Як впливовий бізнесмен та громадський діяч був обраний депутатом британського парламенту в 1964–1970 рр., де представляв лейбористів.

 У 1978 році він зустрівся з Л.Брежнєвим, подарував йому виданий у Pergamon Press англомовний переклад трилогії «Мала Земля» — «Відродження» — «Цілина». Завдяки цьому Роберт отримав можливість вперше (й востаннє) після війни відвідати рідне Солотвино.

Медіамагнат і видавець помер при загадкових обставинах на своїй яхті  5 листопада 1991 року неподалік о-ва Тенерифе.