Кому у ВР жити важко: скільки грошей ми витрачаємо на народних депутатів

Поговорити ні про що, або про щось дуже важливе, вислухати чужі думки і поділитися своїми, разом когось підтримати чи порізно осудити – все це відтепер можна на сторінках газети ЯСНО в рубриці «Жіноча логіка». Думки чоловіків не заборонені.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Нещодавно зустріла колишню колегу. Розговорилися, звісно, про справи свої нужденні. Колега бідкалася, що ніяк не може отримати компенсацію за невикористану відпустку. Мовляв, все законно, але в бухгалтерії щось «мутять».

Вникнути в суть справи мені не вдалося, бо ексколегу добряче «перемкнуло»: на чому світ стоїть вона почала лаяти депутатів всіх рівнів, особливо дісталося тим, що засідають у Верховній Раді. «Хотіла б я бачити, якби комусь із них не виплачували ті компенсації! Підняли б таку ларму, що гуло б далеко! У самих грошей кури не клюють, але ж за свою копієчку вдавляться і інших вдавлять – нате вам і компенсації, і матеріальну допомогу, і відшкодування і ще бог-зна що», – колега старанно підбирала слова, бо їй страшенно хотілося перейти на ненормативну лексику.

А, до речі, чи знаєте ви, за що і які компенсації, виплати та відшкодування отримують народні депутати? Ось мені стало цікаво, тож не полінилася і потратила деякий час, аби знайти відповідь. Благо, вся інформаціяє на офіційних сайтах. Зізнаюся, деякі цифри мене шокували. Думаю, багатьох із вас вони також здивують. Так ось: на депутатів 9 скликання за весь період роботи Верховної Ради поточного скликання (до червня ц.р.). витрачено понад 105 мільйонів гривень на заробітні плати, 75,4 мільйонів – відшкодування витрат на виконання повноважень та 57,4 мільйонів гривень на проживання. На оплату відпусток направлено трохи більше 16,6 млн грн.

У травні 2021 року 144 нардепам дев’ятого скликання було здійснено виплату компенсації для оренди житла або винайму готельного номера обсягом у майже 3 млн грн. Виплати кожному нардепу, що не прописаний в столиці, становлять близько 20 тис. гривень на місяць. І це при зарплатах у кілька десятків тисяч гривень. Щоб отримати ці гроші, треба звернутись до апарату ВР зі спеціальною заявою. Її, як виявляється, не гребували подавати ні багатії, які протягом останнього року дозволяли собі купівлю елітних авто, ані ті, хто й так забезпечений у Києві житлом. Уявіть, що з 147 нардепів, які орендують житло за бюджетні кошти, 81 має на своїх рахунках більше 1 млн гривень. Серед депутатів-мільйонерів найбільше представників фракції «Слуга Народу»- 67.

Із наших, закарпатських депутатів, за травень (втім, як і за інші місяці) гроші отримали: Горват Роберт – 20 150 грн, по 19 500 – Костюх Анатолій, Кривошеєв Ігор, Лаба Михайло, Лунченко Валерій, Поляк Владіслав. Останній, до прикладу,  задекларував кілька десятків об’єктів нерухомості у місті Виноградів, а також численні бігові доріжки, тренажери й солярії. До депутатства Поляк володів торговим комплексом площею 1600 квадратів у Виноградові, який перед тим, як отримати депутатський мандат, комусь подарував.

Віктора Балоги, Василя Петьовки та Івана Крулька у травневомусписку отримувачів компенсації за житло нема.

Втім, гроші депутати отримують не тільки на житло. Чималі суми йдуть на так звану матеріальну допомогу. Так, у травні цього року понад 190 народних депутатів дев’ятого скликання отримали від держави матеріальну допомогу  по тимчасовій непрацездатностна суму понад 3 мільйони гривень, ще приблизно стільки ж пішло на закордонні відрядження.

У лідерах – депутатка від ОПЗЖ Наталія Приходько. Їй за один місяць заплатили майже 169 тис. гривень матдопомоги. Щоправда, сама депутатка каже, що це не «матеріальна допомога», а виплата лікарняних у зв’язку з вагітністю та пологами. Понад 100 тис. гривень за непрацездатність отримав і закарпатець, добре всім відомий своїми статками Віктор Балога. Але ось за що саме, залишається таємницею.

Такі ось пироги… чи то пак виплати. Як каже одна моя знайома: і позаздрила б, а що зміниться? О, до речі, ви часто заздрите? По білому чи по чорному? Втім, це тема геть іншої розмови. Зустрінемось за тиждень. Ваша Ліля Біла • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост