Закарпатська обласна рада цілеспрямовано знищує державну медицину у краї

Закарпатська профспілка працівників охорони здоров’я опублікувала звернення до обласної ради.

Текст друкуємо без змін.

Шановний Олексію Геннадійовичу!

Шановні депутати Закарпатської обласної ради!

Президія Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України засвідчує свою повагу до Вас та звертається з приводу проєкту рішення Закарпатської обласної ради №1960 ПР/01-16 «Про реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я Закарпатської обласної ради», опублікованого 12 жовтня 2021 року на офіційному сайті обласної ради.

Медичні працівники обласних закладів охорони здоров’я, а з ними і вся медична спільнота краю, глибоко стурбовані появою такого плану реформування медичної галузі нашої області. Такі доленосні рішення не повинні прийматися без суспільного обговорення і думок спеціалістів різних напрямків – лікарів та медичних сестер, економістів та керівників закладів. Медична галузь області вже має досвід існування багатопрофільних закладів, коли у складі Закарпатської обласної лікарні були психіатричне, нейрохірургічне, дерматологічне, кардіологічне відділення, санавіація тощо. У складі міської лікарні було інфекційне відділення. Навіть не можна порівняти якість і можливості надання спеціалізованої медичної допомоги раніше і зараз.

Досягненнями Закарпатської обласної ради стали:👉 заснування 23.12.2005 р. першого і поки єдиного в Україні Центру нейрохірургії та неврології, у якому успішно лікуються хворі з усієї країни, проводяться тисячі надскладних хірургічних операцій. Конкурента даному закладу нема ні на Закарпатті, ні в Україні.👉 заснування 11.12.2003 р. Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру. Сьогодні це головний лікувальний заклад в області по наданню спеціалізованої медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями, які визнані пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій МОЗ України. Заклад займає третє місце в Україні по рейтингам надання високоспеціалізованої кардіологічної допомоги. 👉 заснування 08.01.1998 р. Закарпатського обласного онкологічного диспансеру. За 23 роки існування КНП «Закарпатський протипухлинний центр» став потужним діагностичним, лікувальним та методичним закладом не лише завдяки коштам обласного і державного бюджету, але і коштам міжнародних грантів та фондів. 👉 29.12.2003 р. зареєстровано Обласну інфекційну лікарню, яка є лікувально-профілактичним закладом, що забезпечує висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу. Лікарня завоювала почесне звання «Лідер року – 2007» у номінації «Медично-оздоровча діяльність», а у 2009 р. нагороджена дипломом «За вагомий внесок у розвиток медичної галузі України та покращення здоров’я українського народу» та номінована на отримання Національної медичної премії.👉 і т.д.

Важливо також відмітити, що обласні заклади охорони здоров’я є клінічною базою, де готуються молоді спеціалісти Медичний Факультет Ужну та Факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ В майбутньому саме вони стануть достойною заміною існуючих високопрофесійних кадрів.Загалом, створення профільних закладів у Закарпатті підвищило якість надання медичної допомоги жителям області та громадянам з усієї України. Не приєднання даних закладів до обласної лікарні, а грамотне управління 🤝, націлене на розвиток обласних медичних закладів і їхніх послуг, на посилення конкурентоспроможності за рахунок оснащення сучасними медичними технологіями зробить обласні заклади охорони здоров’я економічно ефективними.

Джерелами коштів для розвитку має бути не лише бюджет, але і залучені кошти – гранти, програми, фонди міжнародного рівня. Саме для залучення додаткових коштів у медичну галузь держава і перетворила заклади на комунальні некомерційні підприємства.

Процеси децентралізації негативно вплинули на медичну галузь. Сьогодні нема чіткої вертикалі керованості медициною. Медичні працівники незадоволені заробітними платами. По області відбулося і продовжується масштабне скорочення лікарів та медичних сестер.

За останні 3 роки кількість працюючих в медичній галузі краю за даними Служби статистики зменшилась з 25618 осіб у січні 2018 року до 21037 у липні 2021 р.😱Суттєво скоротилась кількість ліжок, що призвело до розміщення хворих в період загострення пандемії на коридорах закладів. У той же час у зв’язку з реформуванням збільшилося навантаження на медичних працівників. Чого варта процедура передачі даних в НСЗУ, яка забирає біля третини робочого часу медичних працівників. Усе це призводить до погіршення надання медичної допомоги жителям краю.

Продовжується виїзд кваліфікованих медичних кадрів за кордон. Жителі Закарпаття вже відчувають брак якісної безоплатної державної медичної допомоги. Складається враження, що відбувається методичне знищення державної медицини, але скільки населення краю має можливість лікуватися у приватних закладах?

Просимо почути двадцятитисячний медичний колектив області та ще більшу спільноту пацієнтів і не допустити знищити надбання Закарпатської області у галузі охорони здоров’я.

З повагою за дорученням Президії Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України голова ЗООППОЗУ Володимир ТУРОК

ЗакарпаПост