Сьогодні – найскорботніший день року. Прикмети, традиції й суворі заборони у Страсну П’ятницю

22 квітня, у християн східної традиції Велика або Страсна п’ятниця – день, коли розп’яли Ісуса Христа.

Передплатіть газету «Поради ЗДОРОВ’Я» на своїй пошті!

Велика або Страсна п’ятниця символізує закінчення останнього (шостого) тижня Великого посту та початок Великодня, повідомляє «Еспресо.Захід».

Згідно з Євангелії, у цей день Ісуса засудили до страти, він здійснив хресний хід та Голготу, де Його розіп’яли на хресті. Відтак Христос добровільно віддав себе на муки і смерть заради людей. Проте, навіть вмираючи на хресті, Ісус молився за всіх людей, особливо тих, хто його розіп’яв. “Отче, прости їм, бо не знають, що роблять”, – шепотів Спаситель.

Страсна п’ятниця – найпісніший день Великого посту та й цілого року. У всіх храмах з вівтаря виносять плащаницю – зображення знятого з хреста Тіла Господнього.

Цього дня обов’язково потрібно піти до храму. Літургія у Страсну п’ятницю не правиться. Однак служиться Велика Вечірня, на якій читається Євангеліє від св. Матвія про страсті і смерть Ісуса Христа. Тоді процесія виходить з хрестом і хоругвами з церкви, священики несуть плащаницю. Обхід довкола церкви символізує похорон Ісуса Христа.

Опісля плащаницю кладуть у храмі на стіл, а вірні у п’ятницю та суботу приходять, аби вклонитися Христові.

У Страсну п’ятницю потрібно дотримуватися суворого посту. Вірні постять «заради страстей Христових», які Він перетерпів за гріхи людства. Дехто не їсть нічого до виносу плащаниці, а потім п’є лише воду та їсть хліб. Також вважається, що молитви, які будуть прочитані цього дня, мають особливу силу.

Заборони на Страсну п’ятницю

У Велику п’ятницю забороняється прибирати у хаті і працювати на землі. Також цього дня не печуть паски. Крім того, оскільки в християнстві цей день має назву «день скорботи», адже саме в п’ятницю Ісус Христос помер на хресті за все людство, то будь-які веселощі заборонені, зокрема не можна: співати, грати, голосно розмовляти. Краще весь день провести в молитвах до Бога.

Прикмети Страсної п’ятниці

Хмари на небі в Страсну п’ятницю — на поганий урожай зернових, а зоряне небо свідчить про родюче літо.

Також наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння у Страсну п’ятницю 12 запалених свічок і розставити їх у домівці – це обов’язково принесе у дім добробут та удачу.

Інує повір’я, що людина, яка повністю утримується від їжі та води, буде знати за три дні час своєї смерті.

П’ятниця перед Великоднем вважається найкращим днем, щоб відлучити малюка від грудного вигодовування – немовля виросте здоровим і міцним.

Вважається, що освячена в церкві обручка з будь-якого дорогоцінного матеріалу захистить від хвороб.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: «Інформаційні послуги».

ЗакарпатПост