Про візит до Ужгорода Джилл Байден написала найвідоміша газета світу – The New York Times

Поїздка до Ужгорода першої леді США стала несподіванкою для всіх. Зі зрозумілих причин візит не анонсувався, тримався в максимальній таємниці і був закритий для ЗМІ. На зустрічі була тільки прес-служба Білого дому.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

Але відома американська газета The New York Times це опублікувала статтю про цю поїздку.

Текст публікуємо без змін.

Джилл Байден несподівано приїжджає в Україну і зустрічається з дружиною Зеленського

У неділю перша леді Джилл Байден здійснила неоголошену поїздку до Західної України, що стало останньою демонстрацією підтримки з боку Сполучених Штатів, які за останні тижні значно збільшили військову допомогу Україні.

Пані Байден зустрівся з першою леді України Оленою Зеленською в школі в Ужгороді, 100-тисячному місті за кілька кілометрів від кордону зі Словаччиною. За останні тижні населення міста подвоїлося через прибуття людей, які втікають від бойових дій з інших регіонів країни.

Пані Зеленська, дружина президента Володимира Зеленського, не була помічена на публіці з моменту початку вторгнення росії 24 лютого. Вони з пані Байден обійнялися біля школи, яка була перетворена на тимчасовий притулок для сімей, які втікають, і Джилл Байден подарувала їй букет.

Після цього у маленькій кімнаті дві жінки коротко звернулися до журналістів, а пані Зеленська подякувала доктору Байден за її «мужній» візит.

«Ми розуміємо, що потрібно, щоб перша леді США прибула сюди під час війни, де щодня відбуваються військові дії, де повітряні сирени лунають щодня, навіть сьогодні», – сказала вона.

Пані Байден здійснила свою поїздку в день публічних демонстрацій підтримки України, і коли рятувальники шукали тих, хто вижив після російського авіаудару по школі на сході, яка, як побоювалися чиновників, призвела до загиблих десятків людей.

У неділю пан Зеленський провів віртуальну зустріч з президентом Байденом та іншими лідерами Групи 7, однієї із найпотужніших для економік світу. Більшість членів на чолі зі Сполученими Штатами активізували свої зусилля, щоб допомогти Україні, надсилаючи більше грошей та військового обладнання.

Пані Байден сказала, що хотіла відвідати Україну на День матері. «Я вважала, що важливо показати українському народу, що ця війна має припинитися, і ця війна була жорстокою, і що народ Сполучених Штатів підтримує народ України», – сказала вона.

За словами американських офіційних осіб, дві перші леді обмінялися листуванням останніми тижнями. Спочатку планувалося, що пані Байден відвідає прикордонний пункт у Вишне-Немецке, Словаччина, поблизу західного кордону України, але в неділю представники Держдепартаменту та Ради національної безпеки вирішили, що вона може безпечно перетнути країну.

Дві жінки зустрілися приватно протягом приблизно години в неділю, перш ніж приєднатися до групи дітей. На знак делікатного характеру візиту агент безпеки передав ручний металошукач дитині, яка увійшла до класу безпосередньо перед першими леді. Пані Байден провела в Україні близько двох годин, перш ніж повернутися до Словаччини.

Цей візит зробив Джилл Байден останньою високопоставленою особою, наближеною до президента Байдена, яка відвідала Україну. Держсекретар Ентоні Дж. Блінкен і міністр оборони Ллойд Дж. Остін III минулого місяця відвідали Київ , столицю, а минулого тижня там зустрілася спікерка Ненсі Пелосі з паном Зеленським. Деталі обох поїздок були закриті таємницею з міркувань безпеки.

Наприкінці березня пан Байден їздив до Польщі на три дні. Відвідуючи війська біля кордону з Україною, він не в’їжджав в країну з міркувань безпеки.

Кеті Роджерс – кореспондент Білого дому, яка висвітлює життя в адміністрації Байдена, культуру Вашингтона та внутрішню політику. 

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост