На Закарпатті планують переходити від суцільних до поступових і вибіркових методів заготівлі деревини

Вперше за останні десять років на Закарпатті відбулась виїзна Всеукраїнська колегія Держлісагентства України.

Закарпатські оголошення
Дай оголошення в газету — дзвони: 050 222 50 50, 067 666 90 90, 0312 61 99 99

Голова Державне агентство лісових ресурсів України Юрій Болоховець підкреслив важливість переходу від суцільних до поступових і вибіркових методів заготівлі деревини.

Позитивні ефекти від рубань переформування:

Лісівничо-екологічні: формування багатоярусних, складних за породним складом, кліматично-стійких деревостанів, примноження біорізноманіття;

Економічні: збільшення обсягів заготівлі деревини та стабільність надходження її на ринок, економія коштів порівняно з традиційним лісовирощуванням;

Соціальні: ліс постійно виконує екологічну, економічну та соціальну функції, внаслідок чого мінімізуються ризики виникнення конфліктів з громадами.

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Вікторія Білоусова розказала про специфіку лісового господарства регіону. «Основними лісотвірними деревними породами є бук – 59 % відносно площі лісів управління, ялина (смерека) і ялиця – 32 %, дуб – 7,5 %, решта – ясен, явір, в’яз гірський, інші породи», – сказала Вікторія Білоусова.

Вікторія Білоусова: «Лісозаготівля в горах залишається вкрай важкою та небезпечною роботою. На одній з локацій показали колегам-лісівникам як працівники Рахівського лісодослідного господарства трелюють ліс завдяки повітряно-трелювальній установці, яка є екологозберігаючою технікою. Завдяки ній, важкі колоди не тягнуть гірськими схилами і берегами потоків та річок, як це робилося колись і що завдавало непоправної шкоди тонкому і вразливому шарові родючого ґрунту та нищило молоді дерева».

За словами Вікторії Білоусової, за 5 місяців цього року підприємствами Закарпатського ОУЛМГ заготовлено 258,5 тис. м³ лісопродукції (що становить 41%  річного плану), з них 92,3 тис. м³ від рубок  ГК (що становить 35% річного плану). Заготівля за 5 місяців 2022 року становить 75% до відповідного періоду минулого року.

Закарпатпост