Іномарки можуть подорожчати

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі порушила спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну легкових автомобілів. Ініціаторами розслідування були вітчизняні автовиробники, які вимагають ввести на 4 роки ввізне мито на імпортні авто.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Йдеться про імпорт більшості легкових машин з об’ємом двигуна 1-2,2 л незалежно від країни походження. Комісія встановила, що з 2008 по 2010 рік на тлі скорочення попиту на внутрішньому ринку зріс імпорт легкових автомобілів – їх частка в продажах за цей період збільшилася на 16%.

Продаж українських автомобілів при цьому скоротився – середнє завантаження заводів у 2010 році не перевищувало 20%, а кількість їх працівників скоротилося в 3,5 рази, додають в асоціації “Укравтопром”, яка була ініціатором розслідування.

При обсязі продажів 162,6 тис. легкових автомобілів (+0,19%) в минулому році в Україні було вироблено 74,9 тис. одиниць (+14,2% до 2009 року), з яких 32,71 тис. на суму 217 млн дол. були експортовані, відзначають в “Укравтопромі”.

Імпорт за цей період становив 106,77 тис. на суму 1,7 млрд дол., повідомляє AUTO-Consulting. Основні постачальники – ЄС (37% ринку на суму 740 млн дол.) і Японія ( 20,8%; 500 млн дол.).

На підставі звернень Запорізького автозаводу, Кременчуцького автоскладального заводу та компанії “Єврокар” асоціація “Укравтопром” вимагає у МКМТ запровадити на чотири роки ввізне мито на легкові автомобілі.

“Основним мотивом розслідування є залучення в Україну світових автовиробників для створення виробництв”, – зазначають в асоціації.

Нагадаємо, що у травні вітчизняні автовиробники попросили Кабмін врахувати їх позицію в переговорному процесі зі створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Виробники автомобілів пропонують в якості тимчасового регулювання ринку ввести квоти на імпорт транспортних засобів і встановити мінімум 10-річний перехідною період, протягом якого поступово знижуватимуться ставки ввізного мита на продукцію машинобудування. Таке нововведення покликане полегшити адаптацію українських заводів до нових умов діяльності у рамках зони вільної торгівлі.

tsn.ua