У США попросили перевірити Зеленського російські зв’язки Єрмака

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц звернулася з листом до президента США Джо Байдена про необхідність перевірити, чи є так звані “ російські зв’язки” у очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Речник МЗС Олег Ніколенко прокоментував звернення Спартц і порадив політикині “полишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни”.

дай оголошення в газету РОБОТА ГРОШІ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Що кажуть в МЗС

“Вони (заяви — ред.) є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США. Радимо пані Спартц полишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни в нашій країні та горі українців. Особливо цинічними є маніпуляції про Україну та її керівництво від конгресвумен українського походження”, — написав Ніколенко у Facebook, пише Суспільне

Членкиня Конгресу має також припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України, додав Ніколенко.

“Українська сторона максимально відкрито взаємодіє із американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки. Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують в Кремлі”, — йдеться у заяві речника МЗС.

Ніколенко також висловив впевненість, що “жодні заяви та провокації не підірвуть той високий рівень довіри, що встановився між президентами Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом, Андрієм Єрмаком та Джейком Салліваном, Дмитром Кулебою та Ентоні Блінкеном, а також іншими високопосадовцями України та США”.

Верещук також висловилася щодо листа Спартц

Віцепрем’єрка, міністерка із питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук також прокоментувала звернення Спартц до Байдена. Вона зазначила, що під час війни українці “залишили у минулому звичку влаштовувати публічні політичні чвари у воєнний час”.

“За змістом лист пані Вікторії легко сплутати з українським депутатським запитом довоєнного зразка або з черговою кляузою від громадських активістів. Цікаво те, що українці вже відходять від цих речей, оскільки інстинкт виживання нації бере своє. Тому, зміст та тональність листа пані Спартц виглядають дивно. Таке враження, що ми побачили маленький фрагмент з довоєнного життя українського політикуму”, — написала Верещук у Telegram.

За її словами, вона хоче звернутись не до Спартц, а “до деяких українських діячів, які стоять за цим листом та іншими подібними речами:

  1. Досить. Припиніть.
  2. Займіться чимось корисним для захисту України від ворога: фронт, гуманітарна робота, соціальна робота.
  3. Якщо не можете або не хочете, не заважайте.
  4. З усіма вашими проблемами, хвилюваннями та стурбованістю розберемось потім.
  5. Заспокойтеся та не заважайте!”

Що саме написала Спартц Байдену

Раніше членкиня Конгресу українського походження Вікторія Спартц повідомила, що надіслала листа до Байдена щодо голови Офісу Президента України Андрія Єрмака. За словами Спартц, Єрмак “викликає багато занепокоєнь у частини людей у США і за кордоном”.

“На підставі різноманітних розвідувальних даних щодо дій пана Єрмака в Україні та його передбачуваних угод із Росією Конгресу необхідно терміново отримати цю інформацію, щоб підтвердити або спростувати різні серйозні звинувачення. Враховуючи нашу істотну участь у цьому конфлікті, ми завдячуємо такому рівню суворості та підзвітності американському народу, оскільки Україна терміново потребує збільшення рівня та швидкості допомоги у сфері безпеки”, — йдеться у повідомленні на сайті політикині.

Сам голова Офісу президента Андрій Єрмак та ОПУ ситуацію не коментували.

Довідка: Вікторія Спартц – перша політикиня українського походження, яка увійшла до Палати представників Конгресу США. Це сталося у 2020 році. Спартц представляє Республіканську партію. У квітні 2022 року відвідала Україну.

ЗакарпатПост