128 Закарпатській бригаді 100 років.  Воїни Світла. ВІДЕО

Наша сьогоднішня розмова не про одну людину, а про цілу бригаду – 128-му , а саме 128 окрему гірсько-штурмову Закарпатську бригаду – Закарпатський легіон.

Придбай журнал Впливові люди Закарпаття. ТОП-100. м.Ужгород, пл.Корятовича, Центральний ринок, газетний лоток

Офіційна дата заснування бригади 12 липня 1922 рік. Тоді Закарпаття ще навіть не входило до складу України. Тож як може бути Закарпатській бригаді 100 років?

Чому закарпатців на Луганщині називали французами

Із початком російсько-української війни у 2014 році закарпатські легіонери захищали територіальну цілісність України у гарячих точках. Сепаратисти вигадали багато фейків про 128 бригаду, розповідали, що у її складі воюють не українці, а французи. Звучить це смішно, але все через те, що тамтешнє населення зовсім не розуміло мову, якою спілкувалися військові. Справа в тому, що закарпатська говірка сильно відрізняється від літературної мови, а ще у складі бригади воює багато етнічних угорців, чехів, словаків, навіть євреїв та ромів. Звісно, між собою хлопці чудово розуміються і проблем у комунікації немає, та і на Закарпатті багато людей чудово володіє кількома мовами держав-сусідів. Наразі у складі ЗСУ Закарпатський легіон є найбільш інтернаціональною бригадою і в той же час однією з кращих.  Не можна казати, що до складу 128-ї входять одні лише закарпатці, там є військові з різних куточків України, утім саме закарпатці вчать їх говорити так, що ніхто… абсолютно ніхто не зможе зрозуміти, про що йде мова.

Василь у 128 бригаді з березня 2022 року. Прийшов у військкомат сам. Перед тим йому довелося втікати з окупованої Донеччини. Певний час мешкав у Києві, далі перебрався до Ужгорода. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну вирішив долучитися до 128 бригади. Розмовляв російською, трохи, зовсім трохи українською. Зараз каже: «Фрас би їх узяв, тих врагу. Кой ся война кончит і ми переможеме, куплю си файноє мачатко і буду з ним їздити по всюй Україні путєшествовати. Пурвеме на паздіря всіх, ко йде проти нас на нашуй землі».

І не один Василь опанував говірку, яку не розшифрує ні гугл перекладач, ні жоден непроханий в Україні гість. Звісно, літературною мовою бійці 128 бригади володіють добре, але в умовах війни розмовляти по-своєму набагато краще.

Як створювалася 128 бригада

Але як могла 128 бригада ЗСУ утворитися в часи, коли на Закарпатті перебувала угорська влада. Усе не так просто… Справа в тому, що історія цієї військової частини починається з Туркестанських стрілецьких полків, окремі з яких були засновані ще в XVIII ст. А за радянських часів створену на Закарпатті військову частину приєднали до Туркестанської дивізії. Тоді часто робили дивні і нелогічні речі. Тож так вийшло, що 12 липня 1922 року офіційно вважається датою заснування 128-ї бригади. Того дня був виданий наказ, згідно з яким 1-а Туркестанська стрілецька бригада була розгорнута в 1-у Туркестанську стрілецьку дивізію. Згодом назва бригади багато разів змінювалася. Але зараз це вже нецікаво.

19 січня 1992 року особовий склад 128-ї дивізії склав присягу на вірність народу України. Того ж року вона була перетворена з мотострілецької на механізовану. Після реформування армій на корпуси дивізія стала складовою 38-го армійського корпусу Збройних Сил України. З 1 грудня 2004 року 128-а гвардійська мотострілецька дивізія була переформована на 128-му окрему механізовану бригаду із збереженням усіх почесних найменувань та нагород. Ця назва зберігається за військовим об’єднанням і до сьогодні. Наразі назва бригади звучить так: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада – Закарпатський легіон.

«Лем ми» – залізні воїни

Від початку війни на Сході України бійці 128-ї бригади зайняли позиції в Луганській області, в районі Лисичанська, Северодонецька та Рубіжного.

Бійці 128-ї бригади брали участь у боях під Дебальцевим в районі Артемівська на початку 2015 року. Хоробрість і самовідданість Закарпатського легіону в боях на Дебальцевському плацдармі дозволила відтягнути момент, коли військові опинилися в “котлі”, а також значно зменшили розмір захопленої бойовиками території в цьому районі.

Загалом 8 років війни не лише добре загартували бійців, але зробили їх одним із кращих підрозділів ЗСУ. У складі бригади багато Героїв України. Про цих бійців пишуть світові видання, ними захоплюються у США та Європі.

Цікаво, що у 2021 році 128 бригада розгорнула у  Маріуполі 128 метровий прапор України. Це відбувалося біля театру, нині зруйнованого окупантами.

На емблемі бригади – едельвейс, шовкова косиця, як кажуть на Закарпатті, знаходять її лише відчайдухи  найсміливіші, тому перемогти цих воїнів просто неможливо, вони залізні, вони нескорені. Також на емблемі пише: «Лем ми», що означає тільки ми. Ці неймовірні бійці також прославилися своєю любов’ю до тварин, яких дуже часто рятують від голодної смерті і які потім стають талісманами бригади. У складі 128-ї не лише хлопці. Але й дівчата і вони на рівних із чоловіками боронять українську землю від загарбників.

Втиснути в одну коротку розповідь усе бойові заслуги 128 Закарпатської бригади неможливо, тому ми ще неодноразово поговоримо про цих Воїнів Світла та їхні звитяги.

ЗакарпатПост