Знайти роботу закарпатцям під час війни особливо важко

На Закарпатті переселенцям створюють усі пільги і оминають увагою місцеве населення. Ніхто не каже, що не потрібно допомагати вимушено переміщеним особам, але й про своїх людей забувати не варто. Звичайно. Наші гості багато чого пережили, принаймні частина з них, дехто втратив рідних, дехто майно, вони дійсно заслуговують на допомогу і підтримку. Але чим завинили закарпатці, що опинилися поза бортом усіх пільгових програм. Сайт ЗакарпатПост проаналізував, наскільки закарпатці позбавлені різного роду підтримки з боку держави.

дай оголошення в газету РОБОТА ГРОШІ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Почнемо з роботи. Так склалося, що наша область є регіоном із найвищим в Україні безробіттям. Місцеве населення завжди не мало достатньо робочих місць, широкого вибору вакансій, та ще й із гідною оплатою праці.  Звісно, коли до нас приїхали переселенці, робочих місць не побільшало, навпаки. Багато хто з закарпатців ще під час коронавірусних локдаунів втратив бізнес, а відповідно –  довелося звільняти, скорочувати людей. Переводити їх на неповний робочий день, зменшувати рівень заробітної плати. Дехто не запрацював досі. Та держава закарпатських роботодавців не підтримала ніяк. Утім зараз певна фішка є. Якщо на роботу приймається внутрішньо-переміщена особа, за неї протягом трьох місяців роботодавець може отримувати від держави компенсацію. Якщо ж бере на роботу місцевого – платить йому зарплату з власної кишені. Хіба це не спонукання  надавати перевагу у виборі співробітників у бік переселенців? Чому ж закарпатці поза увагою? Чому взагалі, якщо вже бізнес підтримують в умовах війни, то не компенсовують підприємцю ту ж суму за будь-яке створене робоче місце? Це було б справедливіше.

Цікаво, що з початку дії цієї програми 129 роботодавців Закарпаття взяли на роботу 324 внутрішньо переміщених осіб. Ці люди зараз працюють, за інформацією Закарпатського обласного центру зайнятості, у галузях оптової та роздрібної торгівлі, переробної промисловості, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, тимчасового розміщення й організації харчування та ін. Взагалі це мізер працевлаштованих, адже за період воєнного стану в Україні послугами Закарпатської служби зайнятості скористалися 13 тисяч осіб. І це – далеко не всі, що не мають роботи, адже офіційно реєструє в нашому краї безробіття тільки незначний відсоток населення.

Взагалі закарпатцям останнім часом знайти роботу неймовірно складно, бо на ринку праці шалена конкуренція через вимушено переміщених осіб. 

ЗакарпатПост