Сьогодні – Всесвітній день серця. Чому на Закарпатті від хвороб серця страждає найбільше людей

Здорове – серце – здорове тіло, бо серце – це як двигун, без якого організм не заводиться! Офіційно відомо, що серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців. Щороку в нашій державі від них помирає 420-430 тисяч осіб.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Це – майже вдвічі більше, ніж населення Полтави, Чернігова, Черкас, Житомира, Чернівців і лише трохи менше, ніж чисельність Миколаєва та Маріуполя. У більшості випадків хворобам серця можна б запобігти. Але через заклопотаність, через те, що люди на тривожні симптоми не надто реагують, наслідки нерідко стають плачевними.

На Закарпатті серцеві захворювання є найчастішою причиною смертності. Про це газеті “Закарпатські оголошення” розповів кардіолог Павло Лукач.

Чому ж наші земляки так страждають від серцевих недуг?

Основною причиною є нездорова жирна їжа. Так склалося історично, що наша кухня хоч і смачна, але вбивча для здоров’я. Це – і шовдар, і ковбаси, і гурка, і бограч, і багато інших традиційних страв, які наші земляки так полюбляють.

У той же час неправильне харчування викликає ожиріння, яке також згубно діє на серце та судини.

І хоча в нас неймовірно працьовиті люди, які вирощують багато городини власними руками в екологічно чистих умовах, ми маємо безліч безцінних дарів лісів – грибів та ягід, саме овочів та фруктів, які зцілюють організм, у нас вживається недостатньо.

А ще багато закарпатців ведуть малорухливий спосіб життя. Особливо у містах! Багатогодинне сидіння за комп’ютером чи телевізором, або навіть з телефоном у руках, низька фізична активність теж негативно позначаються на здоров’ї.

За статистикою, на Закарпатті на серцево-судинні захворювання хворіє 630 тис. осіб, з них  на ішемічну хворобу серця 250 тис. осіб, в тому числі на гострий інфаркт міокарду біля 1 тис. – 1,2 тис. осіб на рік.

Аби стати здоровішими, нашим землякам потрібно замислитись над своїм життям і не кілограмами ковтати таблетки, а більше рухатися і їсти багато овочів, ягід, горіхів, фруктів, не перепиватися запашною закарпатською кавою і вживати якомога менше алкоголю. Ну і… забути про сигарети!

ЗакарпатПост