путін не поїде на саміт G20 на індонезійському Балі наступного тижня

Президент росії путін не буде присутнім на саміті «Великої двадцятки» наступного тижня. Він пошле замість себе лаврова.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Про це повідомили Bloomberg джерела, оскільки Кремль прагне захистити президента від потенційної напруженості на високому рівні після вторгнення в Україну, пише forbes.ua

Ключові факти

  • Рішення путіна дозволить йому уникнути потенційної конфронтації з іншими світовими лідерами, у тому числі з президентом США Джо Байденом, який назвав російського президента «військовим злочинцем». Кремль також ризикував тим, що європейські лідери цуратимуться путіна на саміті 15-16 листопада на індонезійському острові Балі.
  • росія направить міністра закордонних справ лаврова замість путіна, сказало одне із джерел. 
  • У березні Байден заявив, що росію слід виключити з G20 у відповідь на вторгнення в Україну. Президент Індонезії Джоко Відодо відмовився відкликати запрошення рутіну, оскільки його країна, яка головує у G20, прагнула зберігати нейтральну позицію. Натомість Відодо також запросив на саміт президента України Володимира Зеленського як гостя.
  • Зеленський говорив з Відодо телефоном 3 листопада про підготовку до G20, а пізніше сказав журналістам, що не братиме участі у саміті, якщо на ньому буде путін. У серпні Відодо повідомив, що путін підтвердив йому свою участь, хоча кремль ніколи публічно не заявляв, чи поїде російський лідер на Балі чи візьме участь по відеозвʼязку.
  • Президент США водночас заявив, що не зустрічатиметься з путіним на Балі, щоб обговорити війну в Україні, і готовий вести переговори лише про звільнення американських громадян, які перебувають в увʼязненні в росії, включаючи зірку WNBA Брітні Грінер, у рамках можливого обміну полоненими.

Контекст

путін зіткнувся з різкою критикою з боку західних лідерів на саміті G20 в Австралії у 2014 році, який відбувся невдовзі після того, як росія анексувала Крим та почала війну на Донбасі. Тоді він рано залишив саміт.

У липні цього року міністри закордонних інших країн влаштували бойкот очільнику МЗС росії лаврову на міністерській зустрічі G20, писало «ВВС Україна». Частина міністрів закордонних справ відмовилися брати участь у спільній фотосесії разом із лавровим і той достроково залишив саміт.

Під час цьогорічних переговорів дипломати очікувати, що путін, ймовірно, скористається можливим продовженням угоди щодо експорту зерна, щоб отримати важелі впливу та домінувати на саміті G20.

ЗакарпатПост