Історія з булінгом закарпатської школярки має продовження. Але чи покарають винних?

На Закарпатті у школі так забулили 15-річну дівчинку, що вона спробувала покінчити з собою.

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Неймовірно моторошна історія трапилася у грудні минулого року на Закарпатті.

У Новодавидківській школі 15-річну дівчинку мало не довели до суїциду. Нещасну дитину систематично булили як учні, так і вчителька.

Про трагедію стало відомо у соцмережі завдяки психологині. Віра Федіва не просто взялася працювати з дитиною, у якої наразі страшні психологічні травми, але й вирішила добитися справедливості, аби захистити невинну дівчинку, за якої немає кому навіть заступитися.

Справа в тому, що виховує школярку бабуся. Літня жінка добре не знає законів і не знає, де шукати правди. Ось що повідомила пані Віра на своїй сторінці у Фейсбуці:»

«15-літня дівчинка, учениця 9-го класу Новодавидківської ЗОШ, над якою систематично здійснювався булінг не лише з боку деяких однокласників та старшокласників, а й з боку вчителів – зробила спробу покінчити з життям, вистрибнувши з високої будівлі в Мукачеві.

На щастя, дівчинка вижила, хоча мала серйозні переломи та забої.

Це сталося 4 грудня минулого (2022) року і все, на диво, замовчується».

Також психологиня додала, що після інциденту, про який потрібно кричати на весь світ, аби подібне ніде не повторилося, випадок намагалися не просто замовчати, але й адміністрація школи почала вести з учнями кулуарні бесіди, абу саму жертву виставити винною. До так званої «профілактичної» роботи залучили й учителів та деяких батьків.

Також Віра Федів додала:

«Слідча, яка веде справу, така собі Дарія Юріївна Сингаївська, відразу, ще в реанімації, відібрала у дівчинки телефон з метою розслідування справи і досі його не повертає. За два місяці не знайшла часу порозмовляти з потерпілою, посилаючись на зайнятість, ремонт в кабінеті та інші причини. А зараз просто не відповідає на дзвінки.  Не знайшов часу на розмову і директор Новодавидківської ЗОШ, Хайнас Василь Михайлович, який персонально несе відповідальність за фізичну та психологічну безпеку учасників навчального процесу очолюваного ним закладу. У мене велике запитання також до класного керівника 9-го класу, Світлани Митрофанівни Качур, яка прочитавши пояснення, яке написала подруга жертви, де головною причиною суіцидального вчинку був вказаний булінг з боку дітей та вчителів, про що подруга їй неодноразово говорила – забрала аркуш і примусила дівчину переписати пояснення під її диктовку, в якому звучала вже зовсім інша причина», – наголосила вона.

І це – просто не вкладається у здоровий глузд! Як таке може бути у сучасній школі?! Чому совок із голів працівників школи, яких язик не повертається назвати вчителями, настільки міцно засів, що вони забули про те, що в університеті їх вчили бути сіячами доброго, мудрого і вічного. Вони ж перетворились на сільських пліткарок і наговорюють різне на дитину, яку б повинні були захищати.

«І це після того, як бабуся дівчинки, яка опікується нею, декілька разів підходила до класного керівника і говорила, про булінг в школі щодо її внучки. На жаль, вона не склала письмової заяви, а на усну ніхто не відреагував. Хоча в Законі про булінг (2019 р.) чітко прописаний алгоритм дій після усного чи письмового звернення про фізичне чи психологічне насильство в освітній установ»,  зазначає психологиня.

Ще більше дивує те, що за два місяці після страшного інциденту ніхто не знайшов час порозмовляти з бабусею, щоб бодай запитати її про стан онучки та спробувати зрозуміти причину вчинку. Також незрозуміло, чому після спроби покінчити з життям, дитину ніхто не скерував до психіатра чи бодай до психолога.

Дівчинка досі у складному психологічно-емоційному стані. Як вона почувається у такому страшному колективі? Навряд чи дуже добре!

Однак після розголосу, Управління освіти, культури, молоді та спорту м. Мукачево нарешту прокоментувало ситуацію.

“У грудні минулого року в одній із шкіл, що належить до Мукачівської громади трапився випадок, який наразі активно обговорюють у соціальних мережах.

Хочемо зазначити, що управління освіти, культури, молоді та спорту разом зі Службою у справах дітей Мукачівської міської ініціювало створення робочої комісії, яка має завдання вивчити дану ситуацію та тримати її на контролі.

Сьогодні відбувся виїзд до дівчинки та у школу. Комісії вдалось поспілкуватись зі всіма причетними, наразі готують висновки та пропозиції щодо вирішення та запобігання даної проблеми”, – відповіли чиновники.

Утім слова представників управління є не більше, ніж простими звичайними офіційними відписками, бездушними папірцями, а не намаганням щиро вникнути у суть проблеми, розібратися і притягнути винних до відповідальності.

Сподіваємося, що поліція та прокуратура Закарпатської області нарешті візьмуться до роботи і причетних до інциденту буде покарано, адже згідно зі статтею 173-4 Кодексу про адмінпорушення, неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

А щодо дітей-кривдників, то кримінальна відповідальність настає тільки з 16 років; якщо ж їм менше, то до них можна застосувати примусові заходи виховного характеру, батьків же – бодай оштрафувати.

ЗакарпатПост