Аналітичне мислення: як розвинути навичку майбутнього?

Аналітичне мислення має стати однією з найбільш значущих навичок у майбутньому. Саме тому його потрібно розвивати заздалегідь, паралельно вивчаючи вплив певних процесів на повсякденне життя й успіхи у бізнесі. Насправді здатність людини швидко реагувати на ситуацію та робити логічні висновки дозволяє завжди почуватися впевнено, незалежно від обставин. Така впевненість у власних силах не є чимось особливим, тому потрібно розібратися: як її можна здобути?

Аналітичне мислення: що це таке?

Аналітичне мислення – здатність до обробки важливої інформації в ситуації, коли треба прийти до правильного висновку. Щоб це зробити, необхідно володіти певною базою знань, оцінювати процес належним чином і систематизувати наявні дані. Лише так можна дійти до висновку, який переросте у прогноз чи один з елементів стратегічного планування у довгостроковій перспективі.

Яскравим прикладом можливостей аналітичного мислення є прогнозування можливого підвищення цін на товари, що виробляються в інших країнах. Припустимо, що американський долар коштував 28 грн, а теперішня його ціна – 40 грн. Приблизне подорожчання – 40%. Це значить, що майже всі товари, які на початковій стадії купуються за іноземну валюту, дійдуть до кінцевого споживача з відповідною націнкою. Зробити такий висновок досить просто, якщо отримати правильні дані та систематизувати інформацію, опираючись на економічні знання. Що стосується ролі аналітичного мислення у цих процесах, то вона вагома, тому подібна навичка входить у перелік найбільш потрібних «soft skills» (тобто особистих якостей фахівця, які ніяк не пов’язані з професійними знаннями та вміннями) майбутнього. Правда, дана здатність є далеко не у всіх людей, але регулярна практика дозволяє при бажанні освоїти її без жодних проблем.

Навіщо користуватись аналітичним мисленням?

Ця навичка потрібна перш за все для правильної оцінки ситуації. Насправді, як показує практика, в критичні моменти доволі складно приймати зважені рішення, а ще важче – планувати подальші дії і вмконувати їх. Здатність до аналітично мислення дозволить полегшити більшість життєвих процесів: від навчання до виконання службових завдань. Хорошим прикладом застосування аналітичного мислення є робота рятувальників, які так чи інакше йдуть на ризик, але повинні завжди швидко прорахувати різні варіанти будь-яких складних ситуацій, зберігаючи при цьому холодну голову. Своєчасна і правильна аналітика є надійним помічником, тому вона високо котирується у будь-яких сферах, де на перший план виходить ефективність праці.

Аналітичне мислення дозволяє зберегти розсудливість в складних ситуаціях. Якщо людина може самостійно знайти відповідь на актуальні питання і вирішити поставлені завдання, то це зробить її конкурентною на ринку праці. Такі люди точні, скрупульозні, акуратні та дуже надійні.

Як оцінити рівень аналітичного мислення?

Існують різні тести, які дозволяють швидко виявити схильність до проведення аналітичних процедур. Зокрема варто звернути увагу на спеціальний комп’ютерний тест GMAT, що проходять майбутні бізнесмени, економісти й підприємці. Однак, щоб перевірити свої здібності, не варто робити ставку лише на тести, бо все пізнається у порівнянні. Наприклад, люди з розвиненим аналітичним мисленням здатні:

  • швидко справлятися зі складними проблемами, розбиваючи їх на частини;
  • збирати правдиву інформацію та робити правильні висновки, аналізуючи її;
  • не втрачати пильність, обробляючи велику кількість даних;
  • легко знаходити рішення, які, на перший погляд, не виглядають логічними;
  • розбиратися на складних речах: від наукової літератури до технічної термінології;
  • правильно розставляти пріоритети;
  • використовувати послідовне і логічне мислення;
  • заглибитися в тему, яка погано знайома;
  • без проблем знаходити спільні риси між різними речами.

Якщо ж якась із представлених навичок розвинена не кращим чином, слід удосконалювати аналітичне мислення, користуючись перевіреними методами, які будуть представлені нижче.

Поліпшити концентрацію уваги

Концентрація важлива для успішного виконання будь-якого виду діяльності, особливо незвичного. Без хорошої концентрації неможливо застосувати навички аналітичного мислення, оскільки виникають труднощі із запам’ятовуванням і виконанням знайомих завдань. Щоб на шляху до успіху не зустрічалися подібні перепони, потрібно регулярно підвищувати рівень концентрації, шляхом виконання розумово складних дій, таких як гра в знамениту карткову гру покер або рішення японської логічної головоломки «судоку». Особливо це стосується покер, оскільки це гра, де аналітичні та розумові здібності є ключовими факторами для перемоги. Ці розваги давно доступні не тільки в реальному житті, а й в інтернеті – PokerStars та Sudoku.org.ua – дані ресурси стали надзвичайно популярними за останні роки, що ще раз свідчить про їх правильну направленість.

Вступати в дискусії з розумними людьми

Спірні питання, які виникають у процесі обговорення різних речей, не є чимось поганим. Здорова дискусія завжди породжує істину, незалежно від того, що саме викликає непорозуміння. Можна обговорювати абсолютно все: від сучасних фільмів до історичних подій, якщо логічно аргументувати свою думку. При цьому в опонента може бути інший погляд на речі, який варто прийняти, щоб зробити глобальні висновки. Такий підхід до справи дозволить навчитися будувати причинно-наслідковий ланцюг подій, відштовхуючись від наявних фактів і аргументів.

Зробити «корисне» читання своєю звичкою

Мова йде не тільки про наукову літературу, як можна подумати, а й про художні твори. Наприклад, якісні детективні романи допоможуть зрозуміти логіку криміналістів, які кожного дня стикаються з різними головоломками. Такі здібності є цінними, адже не всі вміють будувати цілісну картину, спираючись на частину перевірених даних. Таким чином відбувається своєрідне моделювання ситуацій на основі життєвого досвіду й аналізу поведінки людей. Саме так часто й працює аналітичне мислення, коли треба обрати оптимальний варіант, тримаючи в голові певний сценарій.