Франко-українська компанія BETEN International може в подальшому допомагати Закарпаттю з вирішенням екологічних проблем

Про це йшлося на зустрічі президента компанії Жана Роша з головою Закарпатської обласної ради Володимиром Чубірком і його першим заступником Андрієм Шекетою. Як відомо, нещодавно за підтримки уряду Франції в рамках допомоги з відбудови України у Хусті відбулося встановлення модуля для стічних вод. Це перша запроваджена в Україні автономна технологія швидкого та економного очищення стічних вод у житлових мікрорайонах без потреби підключення до центральної мережі водовідведення, потужність якої дозволяє охопити близько 2000 дворогосподарств. Вартість проєкту -1 млн 300 тис. грн. Ще дві установки для очищення питної води встановили у Вишківській та Драгівській громадах.

Під час розмови з президентом Жаном Рошем, експертом з екології, директором BETEN Філіпом Оспіталєм, координатором проєктів BETEN в Україні Андрієм Хаджиновим керівники обласної ради висловили вдячність уряду Франції і компанії BETEN за ту роботу, яку вони здійснюють в Україні.

Жан Рош заснував дві благодійні організації, 30 років співпрацює з Україною, за час війни направив більше 100 вантажівок гуманітарної допомоги, 10 реанімобілів, 4 з яких передані на Закарпаття, 300 генераторів, з них – 70 у місто Хуст.

Компанія BETEN займається розробкою інфраструктурних і екологічних проєктів, шукаючи під них партнерів, залучаючи грантове фінансування або кредити на пільгових умовах. Рік тому її працівники почали розробку стратегії екологічних регіональних рішень з благоустрою територій, розвитку довкілля Маріуполя і Мелітополя, однак початок російського вторгнення зупинив роботи. Французи надалі готові допомагати Україні й шукають для цього надійних партнерів.

Володимир Чубірко розповів про напрацювання європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА, програми HUSKROUA, будівництво сміттєсортувального заводу на Берегівщині, та про подальші плани країн-партнерів, об’єднаних руслом річки Тиса. «Нам важливий практичний досвід регіональної співпраці на шляху до ЄС і наша команда готова серйозно долучатися до всіх можливих ініціатив з боку країн, які вже мають напрацювання в екологічних, інфраструктурних чи гуманітарних проєктах», – зазначив він. Також Володимир Чубірко звернув увагу на інший напрям роботи, який наразі актуальний для Закарпаття – організація проживання внутрішньо-переміщених осіб, реабілітація військових, протезування поранених.

Сторони зійшлися на тому, що обласна рада підготує всі необхідні документи з інформацією про потреби краю, моніторингом, технічними дослідженнями, стратегічним баченням вирішення існуючих проблем. Затим французькі інжинірингові й консалтингові компанії допоможуть з пошуком партнерів, які будуть зацікавлені у співпраці, повідомляє Закарпатська обласна рада.

ЗакарпатПост