Інфаркт міокарда: що потрібно знати пацієнтам

Що робити чи в яку лікарню звертатись при підозрі на інфаркт, щоб отримати безоплатну медичну допомогу? Яка допомога має бути надана безоплатно в межах пакету «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда»? Чи потрібно платити за реанімаційну палату в разі потреби?

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

НСЗУ відповідає на найпоширеніші питання.

Медична допомога при гострому інфаркті міокарда входить до пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це означає, що людина з підозрою на інфаркт отримує усю необхідну екстрену діагностику безоплатно. І в разі підтвердження діагнозу – повний спектр медичної допомоги також. За лікування інфаркту заплатить Національна служба здоров’я.

Що робити чи в яку лікарню звертатись при підозрі на інфаркт, щоб отримати безоплатну медичну допомогу?

Серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда. Це пошкодження серцевого м’яза через гостре порушення кровопостачання. Частина м’яза, до якої припиняє надходити кров, починає відмирати через 20-40 хвилин. Дуже важливо надати пацієнту своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу. Тож потрібно одразу викликати швидку допомогу за номером 103 та максимально точно описати стан людини, якій потрібна допомога, та вказати точний час від початку нападу болю в грудях та його тривалість.

Людину з підозрою на гострий інфаркт міокарда бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту. Саме у такому медзакладі спроможні провести потрібні лабораторні та інструментальні обстеження. Такі як, наприклад, ангіографічне дослідження коронарних судин. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.

Якщо з якихось причин доставлення бригадою екстреної допомоги неможливо, то транспортуючи людину з підозрою на інфаркт до лікарні, потрібно обирати ту, яка має договір з НСЗУ за пакетом «Медична допомога при гостром інфаркті міокарда».

Таких лікарень 73 по всій країні. Побачити їх можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть «інфаркт» у фільтрі «Група послуг». Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор допоможе знайти найближчий заклад. Або надасть інформацію, чи має лікарня, в яку пацієнта привезла швидка, договір з НСЗУ на лікування інфаркту.

Яка допомога має бути надана безоплатно в межах пакету «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда»?

В межах макету безоплатним для пацієнта є наступні медичні послуги:

– Первинний огляд лікарем, оцінка загального стану та життєво важливих функцій.

– Екстрена діагностика.

– Безперервний моніторинг стану пацієнта.

– Цілодобове проведення лабораторних досліджень: необхідні аналізи крові, визначення групи крові і резус фактору, інші лабораторні дослідження відповідно до медичних потреб пацієнтів.

– Цілодобові інструментальні дослідження (КТ, МРТ, ЕКГ, ЕХО-КГ, ангіографія, рентгенологічне дослідження).

– Забезпечення компонентами та препаратами крові у цілодобовому режимі.

– Проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця та відновлення максимально можливого кровотоку, як мінімум за одною інфаркт-залежною артерією.

– Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

– Безоплатні ліки та лікарські засоби з Національного переліку ліків.

– Медична реабілітація в гострому періоді.

– Харчування в стаціонарі.

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакету «Медична допомога при гострому інфаркті міокарду» можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2023» (п. 8).

Чи потрібно платити за реанімаційну палату в разі потреби?

Ні. Надання медичної допомоги в умовах палати та/або відділення інтенсивної терапії входить до пакету послуг із лікування інфаркту. Тож якщо пацієнт потребуватиме реанімаційної палати, то платити за це не потрібно. При цьому, лікарня має забезпечити права пацієнтів, які перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, на допуск до них відвідувачів. Йдеться про 24 години на добу в будь-який день тижня згідно з правилами, визначеними чинними нормативно-правовими актами.

Закарпатпост