Як працюють закарпатські мінометники на передовій: репортаж

На рахунку цього позаштатного мінометного розрахунку однієї із гірсько-штурмових бригад – знищені на Донецькому напрямку ворожі БМП і міномет та сотні вбитих та поранених російських окупантів.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Воїни гарно відпрацювали в районі Соледара, Красної Гори, Парасковіївки та Бахмута. Як зазначає командир розрахунку Олександр із позивним «Борода», такий показник є результатом чіткої злагодженої роботи всієї команди, інформують кореспонденти АрміяInform.

– У нашому розрахунку кожен військовий може виконувати роботу побратима, ми всі взаємозамінні, – говорить Олександр. – На Донеччині  були ситуації, коли ми працювали вдвох, замість п’яти людей, передбачених штатом для 120-мм міномета. Спали тоді по 2-3 години на добу: або відпрацьовували цілі, або приводили до ладу БК.

Але результати, здобуті мінометниками, вартували цих зусиль та надавали наснаги працювати далі. За перших пару днів роботи поблизу Параскіївки захисники знищили близько 40 російських піхотинців.

– Вони там лізли, наче зомбі. Дуже влучно зараз штурми росіян називають «м’ясними». Нормальній адекватній людині важко зрозуміти, яка мета рухає цими нелюдами, які не цінують ані чужого, ані свого життя. Також ми влучили у ворожий БМП, що дуже дошкуляв нашій піхоті: перша міна впала біля нього та завдала ураження осколками, а друга – вже пряме влучання. А міномет ворога дістали з третьої міни. Коли бачимо позитивні результати своєї роботи, розуміємо, що головне своє завдання – підтримувати нашу піхоту і полегшувати хлопцям життя – ми виконуємо.

Сьогодні воїни тримають оборону на Запоріжжі. Кажуть, тут ворог поводиться дещо спокійніше: здебільшого дошкуляє артилерія і авіація. Регулярно у небі помічають й російські безпілотники, через що нашим воїнам доводиться ретельно маскувати свої позиції. Також, за словами військових, противник зараз активно окопується, зміцнюючи свої рубежі.

Кореспонденти АрміяInform скористались періодом відносного затишшя і завітали на позицію до гірських піхотинців.

– Командир отримує координати, робить обрахунки, дає вказівку, які значення виставити на приціл і кутомір. Після цього встановлюю приціл на міномет. У нас є орієнтири – основний, запасний і нічний. Потім наводимось, знімаємо приціл, кидаємо міну – постріл. Відпрацювавши, намагаємось якнайшвидше перейти в укриття, аби не потрапити під ворожий вогонь у відповідь, – розповів навідник Олег із позивним «Знахар».

Результати роботи мінометники мають можливість спостерігати або онлайн, або ж згодом командування надсилає їм відео із найефектнішими влучаннями.

На озброєнні розрахунку – міномети 120-мм та 82-мм калібрів, що дає змогу виконувати різні завдання на полі бою. «Асортимент» мін також доволі широкий.  «Борода» говорить, що їхній «Молот» українського виробництва – дуже хороший, ще жодного разу хлопців не підвів. А от боєприпаси ефективніші ті, що іноземного виробництва.

– Як бачите, кожна міна – повністю споряджена та упакована у герметичний індивідуальний тубус.  Ось такі додаткові порохові заряди, або ж як ми їх називаємо – «чипси», теж мають герметичне пакування. Їх зручно та швидко можна навісити на міну. Це дає змогу усього за кілька секунд підготувати боєприпас до використання і, відповідно, покращити швидкість і ефективність нашої роботи.

А результативно працювати мінометники окремої гірсько-штурмової бригади налаштовані аж до того моменту, допоки не виженуть російських окупантів із рідної землі та не здобудуть разом із побратимами остаточної перемоги над багатолітнім ворогом України.

Фото авторів: Владислав Дем’яненко, Оксана Уретій, АрміяInform

 ЗакарпатПост