З початку року, на Закарпатті зафіксовано 1143 кримінальні правопорушення за шахрайство

 Про це розповів заступник начальника слідчого управління Нацполіції Закарпаття Володимир Пукман. За його словами, розслідують такі злочини слідчі та дізнавачі за зверненням громадян.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

20 тисяч гривень з карти закарпатця викрали шахраї два тижні тому. Про це Суспільному розповів чоловік. Своє ім’я не назвав, також попросив не показувати обличчя.

“Я гортав соціальну мережу FACEBOOK і побачив там рекламу фінансової допомоги українцям. Я перейшов за посиланням, зареєструвався. Під час реєстрації мені зателефонував невідомий номер. Чоловік представився, що він працює в службі безпеки банку, що мої гроші в небезпеці. Він знав всі мої дані. Я почав хвилюватися за свої гроші й продиктував номер банківської картки. Після розмови мені надійшло повідомлення, що з мого рахунку списали 20 тисяч гривень. Я пішов до банку з’ясовувати, чому стягнули гроші. Там мені сказали, що я комусь, напевно, продиктував свої дані й номер картки. Сказали, що нічим мені не можуть допомогти. Після того я пішов до поліції, щоб написати заяву”, — розповів потерпілий.

Дільнична офіцерка Нацполіції Закарпаття Аліна Токар каже: привласнення грошей — найпоширеніший вид злочинів шахраїв.

Офіцерка каже: “Шахраї телефонують потенційним потерпілим з метою привласнення їхніх банківських рахунків, карток, електронних гаманців, задля стягнення їхніх коштів. Найчастіше зловмисники телефонують громадянам та представляються працівниками банку, або служби безпеки банку. Після цього вони повідомляють, що виявили спробу несанкціонованого втручання, тобто стягнення грошових коштів, або злому банківської картки кимось, тому вони повідомляють громадянам, що вони мають негайно повідомити пін-код, чи інші дані для того, щоб зламати картку”.

За словами Аліни Токар, такі злочини розслідують дізнавачі та слідчі.

“Коли до нас звертаються громадяни з такою проблемою, ми першочергово відбираємо заяву щодо вчинення відносно них кримінального правопорушення, також ми відбираємо пояснення, у якому вони описують чіткі дані свої та коли сталася ця подія, при яких умовах це сталося, далі ми збираємо необхідні матеріали, тобто довідку про рух грошей та абонентські номери. Дані відомості вносяться до ЄРДР дізнавачем, або працівником слідчого відділення”, — розповіла Токар.

За 5 місяців 2023 року в Закарпатській області поліцейські зафіксували 1143 кримінальні правопорушення за шахрайство. Про це розповів заступник начальника слідчого управління Нацполіції Закарпаття Володимир Пукман.

“З них 705 розслідуються слідчими поліції, а 438 — дізнавачами за проступки. Якщо порівняти з попереднім роком, то кількість заяв збільшилася на понад 500”, — наголосив Володимир Пукман.

Начальник відділу дізнання Нацполіції в Закарпатській області розповідає Петро Дідик: “Перший вид — це шахрайства, вчинені шляхом створення фіктивних оголошень про продаж товарів в інтернет-магазин, соціальних мережах. Другий вид — це телефонні дзвінки від шахраїв, у яких останні представляються представниками банку або СБУ і повідомляють потерпілим про спроби здійснення атаки на карткові рахунки, викрадення з нього коштів, необхідності продовження дії кредитної картки з подальшою перспективою отримання реквізитів цих банківських карт та пік-кодів. Ще один вид — це фішинг — вид шахрайства, який здійснюється з використанням фішингових сайтів, коли зловмисники копіюють сайти, використовуючи схожі імена, аналогічний дизайн. Це можуть бути платформи оголошень, сервісу, обміну валют, служб доставки тощо, на яких користувачі вводять дані карток для оплати”.

За словами Петра Дідика, у 236 справах правоохоронці вже завершили досудове розслідування й обвинувачені постали перед судом.

ЗакарпатПост