Великобританія посилює контроль за дотриманням правил імміграції іноземними студентами

На початку року уряд Великобританії анонсував план посилення контролю за дотриманням положень імміграційного законодавства іноземними студентами. І нещодавно цей план почав реалізовуватися. Нові правила забороняють випускниками ВНЗ перевозити до Великобританії членів власної родини.

Нові правила імміграції

Уряд Сполученого Королівства запровадив нові обмеження для іммігрантів-випускників ВНЗ, які не беруть участь у дослідженнях. Точніше, вони не зможуть перевозити до Великобританії членів власної родини. Уряд анонсував таке нововведення ще до оприлюднення офіційної статистики, яка свідчить, що з початку цього року до країни на законних підставах прибула рекордна кількість мігрантів – 700 000 осіб.

У 2020 році візи отримали 135 788 іноземних студентів, що вдев’ятеро більше, ніж у 2019 році. Під час оприлюднення цього нововведення, прем’єр-міністр країни, Ріші Сунак, зазначив, що такі обмеження мають допомогти знизити кількість мігрантів у країні.

Водночас досі не зрозуміло, як саме це позначиться на офіційній міграційній статистиці, адже та цифра не враховує тих, хто приїжджає до Великобританії разом із членами родин студентів. Уряд намагається зменшити кількість мігрантів не вперше, але попередні заходи не досягли бажаних результатів.

Крім того, кількість виданих студентам з інших країн віз невпинно зростає здебільшого через запровадження обов’язкової умови наявності візи для студентів із ЄС після «брекзиту» та запровадження у 2019 році нових правил, які дають студентам-іноземцям право залишатися на території Великобританії впродовж 2 років після закінчення навчання та шукати роботу.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії, Суела Браверман, висловила занепокоєння безпрецедентним сплеском кількості віз та підкреслила, що країні вже час перекривати цю стежку. За її словами, це нововведення забезпечує рівновагу між зменшенням кількості мігрантів та забезпеченням економічної користі студентів, які приїжджають до Великої Британії.

Проте в уряді й досі не дійшли згоди, чи потрібно застосовувати нові обмеження до всіх випускників, чи обмежуватися лише тими, які не беруть участі в дослідницьких програмах. Саме тому міністри, на кшталт Міністра освіти Джилліан Кіґан, переконані, що економічний ефект від студентів-іноземців для Великої Британії прямо пропорційний строку їхнього перебування в країні.

Попри нововведення, Велика Британія і надалі є магнітом для студентів-іноземців. У звіті Державної агенції статистики у сфері вищої освіти зазначається, що у 2021-2022 навчальному році на території Великої Британії навчалося 679 970 студентів-іноземців, 120 140 з яких приїхали з країн ЄС.

Абітурієнтів вабить багата культура та різноманітні розваги, разом із найкращими онлайн-казино, адже останні статистичні дані свідчать про те, що кожен 4 мешканець Великобританії регулярно грає в азартні ігри. А ще ця країна відома в усьому світі провідними музичними майданчиками, на кшталт фестивалів у Ґластонбері та Редінзі, та спортивними подіями (від футболу до крикета), що є додатковим стимулом для навчання у Великій Британії.

Роздуми про імміграційні правила

Кореспондент BBC взяв інтерв’ю у двох нігерійських студенток університету Уолверхемптон, і кожна з них поділилася власним ставленням до нових правил.

Ротімі, яка вчиться на магістра на факультеті проєктування механічних систем, каже, що вона розуміє намагання політиків знизити кількість іммігрантів. Водночас вона наголошує, що чимало студентів шукають можливості залишитися у Великій Британії, тому бажають, щоб члени їхніх родин були поряд. Вона переконана, що без можливості привезти із собою свою родину, люди можуть обрати інші країни для навчання.

Інша студентка, Тітілопе, навчається на 3 курсі психіатричного факультету. На жаль, саме такі як Тітлопе не можуть привезти членів своєї родини через нові правила. Тому вона каже, що для студента конче необхідно, аби поряд була родина, яка б знизила рівень відволікання від навчання. Ба більше, вона підкреслює, що саме родини підтримують студентів належним чином упродовж тяжких випробувань. На її переконання, наявність родини поряд дає змогу почуватися не такою ізольованою та полегшує перебування в іншій країні.

Суттєве збільшення кількості віз для родичів помітили й працівники об’єднаної групи британських університетів «Університети Об’єднаного королівства» (UUK). Директор відділу співпраці з іноземними студентами UUK, Джемі Ероусміт, вважає, що нововведення вже більш-менш назріли, але уряд зобов’язаний контролювати вплив цих змін на університети. Він додає, що ці обмеження здебільшого матимуть непропорційні наслідки для жінок та студентів із низки конкретних країн.

Адам Хабіб, директор Школи сходо- та африканознавства (SOAS) Університету Лондона, має інші думки. Він наполягає, що це рішення матиме жахливі фінансові, політичні та гуманітарні наслідки. Зокрема, університети переживатимуть фінансову кризу, адже вони сильно залежать від коштів, які студенти-іноземці сплачують за навчання. Взагалі, Хабіб має трохи песимістичні погляди на всю цю ситуацію, адже вважає, що вона може спричинити страйки й посилить тиск на ректорів.