Скорочення листонош негативно вплине на вчасну доставку газет до передплатників

Про це йдеться у зверненні до Президента України, Уряду та керівництва «Укрпошти», ухваленому на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни.

 «Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі», – наголошено у зверненні.

НСЖУ наголошує, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури. Зростає вартість доставки, сягаючи 30% усього бюджету редакції. Водночас постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників.

«Це вбиває друковані видання, які читають мільйони людей по всій Україні», – наголошують автори звернення.

Непорозуміння з «Укрпоштою» змушують газетярів, особливо на прифронтових територіях, шукати способи самотужки доправляти видання читачам.

Журналістське об’єднання пропонує невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».

Очільник «Укрпошти» Ігор Смілянський вже відреагував на звернення НСЖУ до Президента через критичну ситуацію з поштовою доставкою української преси.

Ігор Смілянський переконує, що «Укрпошта» зацікавлена у збільшенні тиражів періодики і її поширенні, але, мовляв, люди неактивно передплачують газети у воєнний час, а якість контенту знижується. Тож поштарям, каже він, невигідно доставляти газети у села із малою кількістю передплатників.

«Чи буде Укрпошта доставляти 2 примірника в якесь село та ганяти для цього автівку? Ні не буде. Це комерційна послуга і ми не будемо працювати в збиток. Але 95% будуть доставлені своєчасно і нормально», – написав Смілянський.

Окрім того, Смілянський заявив про намір на 100% оцифрувати роботу листонош, включно з передплатою, тож, мовляв «буде жорсткий контроль виконання». Керівник «Укрпошти» запевняє, що готовий почути конструктивні зауваження, які економічно обґрунтовані.

ЗакарпатПост