Чому сни повторюються, що вони означають, і чому знову сняться

Випадають зуби, летиш у прірву на крилах, що раптом з’явилися, запізнюєшся до школи або на роботу… Це одні з найпоширеніших снів, що повторюються, які, як правило, мають негативний характер. Для подолання емоційного спустошення після них може знадобитися деяка робота.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

– Сни, що повторюються, часто пов’язані з дуже глибоким життєвим досвідом або просто з проблемами, які є частиною вас, – каже Дейдра Барретт, викладачка психології на кафедрі психіатрії Гарвардської медичної школи.

Повторювані сни, до того ж, якщо вони мають негативне забарвлення, можуть викликати стресс, пишуть Факти з посиланням на CNN.

За словами Барретт, такі сновидіння частіше трапляються в дитинстві, але можуть зберігатися і в дорослому житті – з’являтися кілька разів на місяць або з різницею в роки.

Повторювані сни часто абсолютно однакові, проте інколи лише повторюють ті самі типи сценаріїв чи тривог.

– У будь-якому разі, все, що спливає неодноразово, заслуговує на розслідування, – каже фахівець із медицини сну доктор Алекс Дімітріу.

За його словами, деякі повторювані сни можна пояснити дуже просто: якщо вам сниться, що ви запізнюєтеся до школи або на роботу, ви, ймовірно, просто часто нервуєте через те, що не готові в житті до неприємних пояснень і виправдань.

У деяких людей повторювані сни пов’язані з тривогою перед іспитами, навіть якщо вони закінчили школу багато років тому. Це може відображати загальний страх невдачі або осуду з боку авторитетних осіб.

Сни про випадання або пошкодження зубів можуть бути пов’язані з якимись втратами в житті, з почуттям безнадійності або беззахисності, а також із проблемами зі здоров’ям.

За словами Дімітріу, зіткнувшись зі сном, що повторюється, запитайте себе, з чим може бути пов’язане повідомлення, яке надсилає вам мозок?

Психологи вважають, що неформальне тлумачення снів – це нормально.

– Спробуйте розібратися самостійно або з близькою, довіреною людиною, яка може допомогти вам побачити питання, яких ви не помічаєте, – радить Барретт.

Люди з посттравматичним стресовим розладом або тривогою частіше бачать тривожні, страшні повторювані сновидіння. Сон у таких людей пов’язаний із травмою настільки серйозною, що вона продовжує повертатися у вигляді нічного кошмару.

Іноді повторювані сни також можуть вказувати на фізіологічні джерела.

– Люди з апное часто бачать сни про утоплення, задуху, гігантські хвилі, перебування під водою, – каже Дімітріу.

Це трапляється, коли вони насправді відчувають перебої з диханням через свій стан.

Як упоратися з проблемою

Щойно ви краще зрозумієте, що вас турбує, запишіть це перед сном.

– Для мене і моїх пацієнтів ведення щоденника – дуже потужний інструмент, – стверджує Дімітріу.

Просто перед тим, як заснути, ви налаштовуєте себе на повторний сон, кажучи вголос: “Якщо або коли мені присниться той самий найгірший сон, натомість я зможу побачити набагато кращий сон із позитивним його закінченням”.

ЗакарпатПост