16 липня – 33-річниця проголошення Декларації про державний суверенітет України

 У Декларації про державний суверенітет України були проголошені надзвичайно важливі положення.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

А це – громадяни Республіки всіх національностей становлять народ України; народ України є єдиним джерелом державної влади в Республіці; від імені народу України може виступати тільки Верховна Рада; державна влада в Республіці здійснюється за принципом її розподілу на законодавчу, виконавчу та судову; забезпечується рівність перед законом усіх громадян Республіки незалежно від походження, соціального й майнового стану, расової та національної приналежності, статі, освіти, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин; територія України в існуючих кордонах є недоторканою і не може бути змінена та використана без її згоди; народ України має виключне право на володіння, користування і розпорядження національним багатством України; Україна забезпечує захист усіх форм власності; самостійно встановлює порядок організації охорони природи на території Республіки та порядок використання природних ресурсів; Україна  забезпечує   національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості і традицій, національно-етнографічних особливостей, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя; гарантує всім національностям, що проживають на території Республіки, право їх вільного національно-культурного розвитку; Україна має право на власні Збройні Сили; Україна визнає перевагу загальнолюдських цінностей над класовими, пріоритет загальновизнаних норм міжнародного права перед нормами внутрішньодержавного права.

Ці та інші положення викликають повагу та гордість за тих, хто ініціював та добився прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Та, на жаль, Декларації не надали статус конституційного акту, хоча під її впливом вносилися позитивні зміни до Конституції, вона сприяла подальшому піднесенню національної  самосвідомості нашого народу, його непереборному бажанню мати власну Державу – Україну.

Хочеться навести слова відомого громадського діяча Віктора Мусіяки: «Важко переоцінити Декларацію про державний суверенітет та її значення для України. Проте проголосити – це одне, а виконувати інше. Необхідно постійно наповнювати змістом саме поняття «Декларація про незалежність», «державний суверенітет».

Це значить – демонструвати здатність жити своїм життям, своїм розумом, своїми  силами і задіяти весь арсенал та всі можливості, які є у держави». І з огляду на сказане і, на сьогоднішні важкі часи, які переживає наша країна та її народ через широкомасштабне військове вторгнення путінської росії, наша держава повинна задіяти все для  Перемоги, бо іншого шляху в нас не має.

ЗакарпатПост