Закарпатський обласний театр ляльок відкриває сьогодні новий театральний сезон

У новому сезоні лялькарі задумали здійснити багато нових цікавих творчих задумів, а відкривають його яскравою прем’єрою – верховинською легендою «Останнє туреня».

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

П’єса «Останнє туреня» написана закарпатським драматургом Олександром Гаврошем на прохання режисера, заслуженого артиста України Олександра Куцика.

Увагу режисера привернуло оповідання відомого грузинсько-французького кінорежисера, сценариста, драматурга, актора Отара Іоселіані «Туреня». Але якщо в Іоселіані тур – це східнокавказький гірський козел, то Куцик запропонував перенести події твору на Верховину, де Тури, або Бики первісні — вимерлі дикі пращури великої рогатої худоби — свійських биків. Про те, що водились колись тури й в Карпатах, свідчать топоніміка багатьох закарпатських населених пунктів: Тур’я Ремета, Тур’я Пасіка, Тур’я Бистра, Тур’я Поляна, річка Тур’я, а також етимологія багатьох закарпатських прізвищ з корінням «тур». Олександр Гаврош творчо й майстерно перетворив сюжет оповідання на повноцінну п’єсу-легенду, молода художниця Тетяна Поринець створила сценографію вистави, а актори Анастасія Стельмах, Дмитро Ємець, Олександр Беліков, Павло Проданюк втілили на сцені режисерський задум.

Так у творчій співпраці талановитих закарпатських митців на сцені Закарпатського академічного обласного театру ляльок з’явися надзвичайний твір – верховинська легенда про маленьке Туреня, яке залишилося без батьків і намагається з’ясувати для себе — хто ж він насправді є? Переживши багато пригод й поневірянь, Туреня у фіналі перетворюється у волелюбного величного Тура, який, розбивши окови задушливого хліва, за покликом своїх пращурів виривається на волю до високих гір…

Отже, закарпатські лялькарі щиро запрошують глядачів поділити з ними свято відкриття 43-го театрального сезону театру «Бавка», під час якого на Театральній площі відбуватиметься веселе костюмоване дійство, та подивитися новий творчий доробок — прем’єру вистави «Останнє туреня».

За словами директора-художнього керівника театру ляльок Мирослава Петія, у 43 театральному сезоні вистави проходитимуть традиційно щосуботи (початок 11:00) та щонеділі (початок 11:00 та 13:00). В активі театру багато цікавих різножанрових вистав на різні вікові категорії глядачів. З репертуаром можна ознайомитись в касі театру, на офіційній фейсбук-сторінці та на сайті театру ляльок. Квитки можна придбати як в касі театру ляльок (Ужгород, пл. Театральна, 8), так і онлайн на платформі Карабас.

ЗакарпатПост