Погода у вересні: синоптики здивували прогнозом

Літо майже закінчилось, та в Україні перший осінній місяць – вересень – часто буває теплим, у першій половині схожим на серпень. От тільки сонце у вересні вставатиме пізніше, а сідатиме раніше.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Якщо у серпні о 6 годині ранку вже розвиднілось, а о 20-й вечора ще не сутеніло, то за вересень день зменшиться майже на дві години і стане коротшим за 12 годин. Через місяць сонце зійде на годину пізніше, зайде на годину раніше, осіннє рівнодення настане 23 вересня, надалі день буде меншим за ніч.

Якою очікується погода у вересні 2023 року, з’ясував сайт ТСН.ua.

Ми традиційно порівняли довгостроковий прогноз Укргідрометцентру та узагальнений прогноз двох популярних метеосайтів: meteofor і sinoptik.

Синоптики називають вересень перехідним: вже не літо, та ще й не зовсім осінь.

За довгостроковим прогнозом Укргідрометцентру, середня місячна температура у вересні складе 15-19 градусів тепла, в Карпатах – 12-13 градусів. Це на 1-2 градуси вище за норму і на 5-6 градусів нижче, ніж у серпні.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний максимум температури повітря у вересні становить 38,8 градусів тепла, в гірських районах +32.

Абсолютний мінімум температури – 8 градусів морозу, на півдні Херсонської та Запорізькій областей 0-1 градус тепла, в Криму до +5,5 градусів. Заморозки у повітрі відмічено у другій та третій декадах в Карпатах, а на північному сході країни, Черкащині та Кіровоградщині – у першій декаді.

Місячна кількість опадів очікується 34-70 мм, в Карпатах місцями 87-100 мм, що в межах норми.

Як розповів заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, перший осінній місяць прогнозується теплим і з невеликою кількістю опадів. “Справді, вересень – перехідний місяць, але останніми роками не дивно, що денна температура сягає +33 градуси, а на півдні України перевищує +35. Такі температури можливі й у першій декаді нинішнього вересня. Опадів буде зовсім мало, а тепло зберігатиметься й надалі особливо на півдні”, – говорить Анатолій Прокопенко. 

Однак нинішній вересень, швидше за все, відрізнятиметься від торішнього. Тоді здебільшого мав місце антициклонарний характер погоди, тобто малохмарність без опадів, але з холодними ночами, а нині синоптики вже бачать зародження значних циклонів за межами України. Якщо вони до нас прийдуть, погода швидко, хоча й ненадовго, перетвориться з літньої на осінню, з дощами і прохолодою. Потім знову потепліє, та навіть +25 градусів уже не чекаємо.

У першій декаді вересня жителі заходу країни – це Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області – навіть не помітять, що на календарі вже осінь, а не літо. Небо безхмарне, денна температура – від 28 до 32 градусів тепла, нічна – 15-19 градусів тепла. Та надалі вересень покаже, “хто в домі господар”: прийдуть циклони з дощами через день-два, а денна температура знизиться відразу на 10-12 градусів, тобто не вище +22. Лише на Закарпатті буде на 2-3 градуси тепліше, а дощових днів менше, однак літо в регіон уже не повернеться.

Синоптики обіцяють українцям теплий вересень з опадами в межах норми. Інтернет-розрахунки також прогнозують у вересні більш літню, ніж осінню погоду на першу половину місяця у західних та північних областях, три тижні “літа” – у центральних і східних і чотири тижні “літа” – на півдні України.

ЗакарпатПост