В Ужгороді попрощалися із істориком, краєзнавцем, релігієзнавцем, музеологом Людвігом Філіпом

Закоханий з дитинства в історію, Людвіг Іванович після закінчення історичного факультету УжНУ у 1967 р. прийшов працювати до Закарпатського краєзнавчого музею,  у  24 роки став завідувачем відділу історії. Створив постійно діючу експозицію про історію нашого краю, організував багато тимчасових тематичних виставок, побудував декілька музеїв в області на громадських засадах.

zakarpatpost.net новини, яким довіряють

Детально досліджував історію греко-католицької церкви на Закарпатті, про що свідчать його публікації у наукових і церковних виданнях. Тривалий час був редактором  (з 1990 по 2006 рік) греко-католицької газети «Благовісник», очолював культурне товариство  Олександра Духновича.

Займався вивченням фольклору, народних звичаїв і обрядів, зокрема весільних, багатонаціонального населення краю. Опублікував історію Радванки, звідки походив, Цегольні та інші не менш цікаві матеріали. Завдяки його невтомній збиральницькій роботі фонди краєзнавчого музею поповнилися багатьма цінними експонатами, зокрема з історії залізоливарного мистецтва Закарпаття, друкарства, фотосправи, архівними джерелами.

Людвіг Іванович був учасником створеного його другом і колегою Віктором Шостаком аутентичного фольклорного колективу з музейників – троїстих  музик, а потім народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Ужгород», повідомляє Управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради.

Після виходу на пенсію у 2011 р. Людвіг Філіп продовжував вивчення історії  і культури краю. Із 2017 по 2018 рік був головним науковим консультантом під час створення нової сучасної експозиції з історії Закарпаття від VIII cт. до 1920р.

Вагомою подією в житті Людвіга Філіпа стало видання його книги «Ужгород. Рідне місто моє». За неї рішенням сесії Ужгородської міської ради 3 серпня 2021 р. № 326  Людвігу Івановичу присвоєно звання «Лауреат міської премії імені Петра Скунця у номінації «краєзнавча література».

Був співавтором книги про Калварію – «Ужгородський некрополь Калварія. Відкрита книга пам’яті» спільно із Борисом Жулканичем і Людмилою Сахаровою.

Вічна пам’ять Людвігу Філіпу…

ЗакарпатПост