Справа про зґвалтування на Закарпатті: захист побачив «упередженість» через присутність представниці омбудсмена в суді

Сторона захисту обвинувачених у справі про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті клопотала про відвід судді. Підставою назвали упередженість через дозвіл представниці Уповноваженого Верховної Ради з прав людини бути присутньою на закритих судових засіданнях.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради 👉 повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це hromadske повідомила Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем», яка зокрема представляє інтереси потерпілої дівчини.

Раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що згідно із законом має право бути присутнім зокрема на закритих судових засіданнях (за умови згоди), тому клопотав про присутність працівника свого офісу для моніторингу додержання процесуальних прав учасників судового провадження.

У «ЮрФем» зазначають, що сторона потерпілої не була проти участі представниці омбудсмена в закритому судовому засіданні. Однак сторона обвинувачених заперечила. Суддя клопотання задовольнив і після технічної перерви було оголошено про відвід судді.

«Таке затягування розгляду справи, звісно, не йде на користь постраждалій дівчині, яка змушена буде перебувати у цьому процесі довше, але команда адвокаток/тів, що її представляють готова працювати, аби зробити подальший процес максимально чутливим та нетравматичним для неї», — зазначили в «ЮрФем».

Адвокати зазначили, що на попередньому засіданні потерпіла та її представниці підтримали обвинувачення за ч. 3 ст. 152 ККУ (зґвалтування), яке було викладено в первісному обвинувальному акті. Прокуратура підтримала змінене обвинувачення за ст. 153 (сексуальне насильство).

Що це за справа?

16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи.

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями в дружніх стосунках, а до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців — двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга — винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень і покрити процесуальні витрати — понад 25 тисяч для кожного.

Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство.

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Також будуть перевірені повідомлення судді про «втручання в її діяльність».

Місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини та підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Так, апеляційний суд повернув справу на новий розгляд.

ЗакарпатПост