У День усіх святих закарпатці особливим чином молиться за померлих

Другий рік – особливо за загиблих під час війни в Україні.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

День пам’яті всіх святих є як у православних, так і у католиків. У православ’ї свято відзначається в першу неділю після Святої Трійці та на Дмитрівську поминальну суботу 5 листопада. А католицький День Всіх святих випадає на 1 листопада. Його відзначають також католики України.

У День Усіх святих, 1 листопада, церква шанує всіх християнських мучеників, праведників, апостолів та богословів.

Неможливо точно сказати скільки всього святих налічується в християнській вірі. Тисячі подвижників, відлюдників, євангелістів, церковнослужителів і простих людей служили Богу і вмирали за свою віру. Ми ніколи не дізнаємося багатьох імен, які присвятили своє життя Христу. Тому в християнстві встановлене особливе свято – День Всіх святих.

«Але як той, хто вас покликав – святий, так само й ви самі усім вашим життям станьте святі, написано бо: ви будете святі, бо Я Святий» (1 Пт 1, 15-16).

Через таїнство Хрещення Мати Церква дає світові святих, адже кожен із Божих дітей бере участь у святості Бога. Тих, «що прийшли від великого горя, і обмили одежі свої, і вибілили їх у крові Агнця» (Одкр 7, 14), ставши особливими провідниками на шляху до Неба, Церква проголошує святими.

Від перших віків християни вшановували Діву Марію й пам’ятали мучеників. Згодом же були зауважені й ті, чиє святе життя дивувало й надихало інших. Правдиве наслідування Христа вимагає мужності й покори, адже для цього необхідно, на взірець Учителя, стати знаком протиріччя, живим сумлінням, зневаженим, але повним любові до Бога й людей довкола.

Історія повна осіб, які почули заклик Христа та сприйняли його серйозно, не ділили серця для Бога і для себе, шукали правдивий образ Його обличчя. Їхніми заслугами повне небо, «вони не перестають заступатися за нас перед Отцем» (ККЦ 956), а кожен християнин має спільність із ними у духовних благах. Святі – наставники, які звіщали слово Боже, а християни уважно вдивляються в них, наслідуючи їхню віру (пор. Євр 13, 7). Вшанування пам’яті святих також допомагає глибше усвідомити єдність і нерозривність трьох вимірів Церкви: тріумфального (ті, хто в небі), мандрівного (ті, хто на землі) та стражденного (ті, хто в чистилищі). Тому урочистість Усіх святих тісно пов’язана зі спомином всіх померлих вірних.

Багато святих незнані та приховані від очей світу, тому одного дня ми згадуємо всіх, хто пройшов шлях темряви і страждання, а нині досвідчує, що Христос – опора, яка не зрадить.

Закарпатпост