Ідентифікація пенсіонерів 2023, – пояснення від ПФУ

У деяких пенсіонерів залишилося зовсім мало часу, щоби пройти фізичну ідентифікацію. Наприклад, фізична ідентифікація обов’язкова для пенсіонерів, які набули статусу ВПО до 24 лютого 2022 року й отримують виплати через Ощадбанк.

Передплачуйте на своїй пошті газету Поради Здоров’я! Індекс – 89266

Ідентифікація пенсіонерів 2023: що про це відомо – читайте в матеріалі ФАКТІВ.

У ПФУ пояснюють, що норма фізичної ідентифікації для всіх отримувачів пенсій діє в Україні на постійній основі вже давно. Вона необхідна для перевірки того, чи дійсно особа, яка отримує кошти, жива, і чи отримує виплату пенсії саме та людина, якій вони призначені.

Досить велика кількість пенсіонерів раніше не зважала на цю норму, оскільки вони проходили фізичну ідентифікацію у спосіб, який не привертав уваги, наприклад, звертаючись до банку за одержанням нової пластикової картки.

Однак за останні три роки норми проходження фізичної ідентифікації ВПО не застосовувались.

Нововведення стосуються тих, які були переселенцями ще до 24 лютого 2022 року. Для них із моменту введення в Україні карантину у зв’язку із Covid-19, ідентифікація не здійснювалась. З липня цього року, із закінченням карантину, ідентифікація поновила свою дію.

ВПО повинні пройти ідентифікацію до 31 грудня 2023 року. Якщо банк надасть інформацію ПФУ про те, що такі особи не пройшли ідентифікацію, Пенсійний фонд перенаправить виплату пенсії через поштове відділення, а якщо її й надалі не отримуватимуть протягом 6 місяців, виплату буде призупинено.

Якщо пенсіонер в Україні, то можна прийти у будь-яке відділення Ощадбанку та пройти ідентифікацію там. Якщо ж за кордоном або на тимчасово окупованих територіях, ідентифікація може відбутися так:

в особистому кабінеті електронних послуг Пенсійного фонду (потрібно авторизуватися за допомогою Дія.Підпис);

прийти в закордонну дипломатичну установу України, де вам нададуть документ, що особа є живою (далі його треба надіслати поштою в територіальний орган ПФУ за місцем перебування на обліку або надати скан через сайт ПФУ).

Якщо пенсіонер став ВПО після 24 лютого 2022-го, його ідентифікацію можна підтвердити під час доставки пенсії поштою особисто, а також уповноваженими банками, раз на рік, під час перерахування коштів людині на її картковий рахунок.

ЗакарпатПост