Раніше жити до 100 років і більше це була норма, а тепер довгожителями вважаться 80-річні

Старіння населення в розвинених країнах

Чому в розвинених та багатих країнах зменшується народжуваність, чому менше людей вступають в шлюб, та чому люди більше нещасні та хворобливі? Чому про ці факти усі замовчують, газета «Поради Здоров‘я» досліджує це.

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 ціну знижено! реклама в газеті 050 888 50 50

У так званих розвинених та багатих країнах, таких як Америка, Японія, Канада, Європа, спостерігається тенденція до зменшення народжуваності, зменшення кількості шлюбів та зростання рівня нещастя, багато хронічно хворих людей та велика кількість безхатьків. Ці тенденції мають ряд причин. Хоча прийнято захоплюватися цими країнами, але комфорт та достаток призводить до збільшення хворих та нещасних людей. Люди просиджують багато часу в закритих приміщення мало рухаються, проводять багато часу перед телевізорами та з телефонами заряджаючись негативною інформацією. Мала кількість фізичних навантажень, погане повітря в містах, низька якість продуктів харчування, вживання хімічних препаратів призводять до депресивних явищ.

Економічні фактори

Одним із найважливіших факторів, що впливають на демографічні тенденції, є економіка. У розвинених країнах люди живуть довше, мають вищий рівень освіти та вищі зарплати. Це дозволяє їм відкладати народження дітей до більш пізнього віку, а також мати менше дітей. Крім того, економічна нестабільність, часті кризи та потрясіння, велика кількість негативної інформації можуть призводити до зменшення народжуваності, оскільки люди не впевнені в тому, що зможуть забезпечити собі та своїм дітям достатній рівень життя.

Соціальні фактори

Соціальні фактори також відіграють важливу роль у демографічних тенденціях. У розвинених країнах люди мають більше можливостей для самореалізації, а також більшу свободу вибору свого способу життя. Це може призводити до того, що люди відкладають народження дітей або зовсім відмовляються від них, щоб зосередитися на своїй кар’єрі, освіті або хобі. Крім того, у розвинених країнах більш поширеним є розлучення, що також призводить до зменшення кількості шлюбів.

Культурні фактори

Культурні фактори також можуть впливати на демографічні тенденції. У розвинених країнах більш поширеним є ідеал щасливого індивіда, який може реалізувати себе незалежно від сімейного стану. Це може призводити до того, що люди менше цінують шлюб і сім’ю, а також до того, що вони менше хочуть мати дітей.

Здоров’я

Здоров’я також є важливим фактором, що впливає на демографічні тенденції. Вважається, що у розвинених країнах люди живуть довше і мають більш здоровий спосіб життя, що призводить до зменшення смертності. Це, у свою чергу, призводить до того, що в цих країнах зростає частка людей похилого віку, а також зменшується частка молодих людей. Хоча багато пам’ятаж, що ще років 50-60 тому, люди жили довше і без медицини та хімічних ліків. Раніше жити до 100 років і більше це була норма, а тепер довгожителями вважаться 80-річні. Ще ніколи в історії людство не вживало такої кількості хімікатів та нездорових продуктів харчування, які вважаться зараз модними та сильно розповсюдженими.

Які наслідки

Зменшення кількості корінного населення, що спостерігаються в розвинених країнах, мають ряд наслідків. Одним із найважливіших наслідків є старіння населення. Це може призводити до зростання навантаження на соціальну сферу, оскільки людям похилого віку потрібно більше медичної допомоги та соціальної підтримки. Крім того, старіння населення може призводити до зниження економічної активності, оскільки люди похилого віку працюють менше, ніж молоді люди.

Інші наслідки демографічних тенденцій включають:

  • Зменшення кількості робочої сили, що може призводити до зростання безробіття та зниження економічного зростання.
  • Зміна попиту на товари та послуги, що може призводити до структурних змін в економіці.
  • Зміна соціальних цінностей, що може призводити до зростання кількості розлучень та одноособових домогосподарств.