На Закарпатті судитимуть шістьох громадян за співпрацю з окупаційною владою рф на Херсонщині

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальні акти щодо шістьох жителів Херсонщини за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, в червні 2022 року, після тимчасової окупації Херсону військовими рф, громадяни пішли на співпрацю з окупаційною владою держави-агресора. Вони розпочали роботу у створеному на базі місцевої виправної колонії псевдоправоохоронному органі – «Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Обвинувачені обійняли посади молодших інспекторів і повинні були контролювали додержання режиму утримання ув’язнених в установі.

У жовтні минулого року, напередодні звільнення міста українськими військовими, окупанти змінили дислокацію незаконно створеної установи й перемістили її вглиб тимчасово окупованої Херсонщини. Колаборантів, які покинули Херсон і продовжили працювати в інтересах ворога, оголосили в розшук.

Одного з обвинувачених таки вдалося впіймати на підконтрольній Україні території завдяки співпраці органів прокуратури та СБУ на Херсонщині. Чоловіка доправили на Закарпаття, де Ужгородський міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою без права внести заставу.

Судовий процес щодо інших п’яти осіб, обвинувачених у колабораціонізмі, відбуватиметься заочно. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області, інформує Закарпатська обласна прокуратура.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

ЗакарпатПост