В Ужгороді після модернізації вишів мають залишитися лише два вищі заклади освіти

Міністерство освіти і науки оприлюднило орієнтовні критерії запланованої модернізації мережі закладів вищої освіти.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

Відповідні дані були презентовані МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти, у якому взяло участь керівництво освітнього відомства.

Зокрема, під час модернізації мережі вишів буде враховуватись кількість населення у місті, де знаходиться університет, та кількість студентів у закладі освіти.

Так, у містах з населенням менше 100 тисяч, де є один заклад вищої освіти, що є містоутворюючим, виші будуть збережені. У містах з такою ж кількістю населення, де є два заклади вищої освіти, вони будуть об’єднані.

В обласному центрі Закарпаття є близько 4-5 зареєстрованих вищих навчальних закладів. Із них, згідно реорганізації має залишитися один, або два виші.

У містах з населенням від 100 до 350 тисяч може існувати два заклади вищої освіти. Таким чином планується підтримувати конкуренцію між вишами.

У містах з населенням 350 тисяч і більше мережа формуватиметься за принципом трьох типів: навчальні інститути, дослідницькі університети та світоглядні академії.

Також у ході реорганізації буде враховуватись кількісний контингент студентів.

Очікується, що державний заклад вищої освіти (окрім містоутворюючого) не зможе мати менше 5 тисяч студентів денної форми, а середній показник має становити 10 тисяч студентів.

Протягом 2024 року планується провести перший етап модернізації, тобто первинне об’єднання (укрупнення) шляхом посилення класичних закладів – педагогічними, гуманітарними, природничими; політехнічних – технічними та будівельними; технологічних – аграрними, харчовими та ветеринарними.

Другий етап передбачатиме формування крупних «інноваційних центрів».

У результаті реформи очікується зменшення кількості державних цивільних вишів до орієнтовно 100 одиниць.

Водночас заклади у підпорядкування Міністерства культури та Міністерства оборони, а також заклади, переміщені у 2022 році, реорганізації не підлягатимуть.

За словами заступника міністра освіти та науки Михайла Винницького, ще 15 років тому в Україні закінчували навчання у школах близько 670 тисяч випускників. І більшість з них вступала в Україні. На сьогодні ця цифра зменшилась майже удвічі – кількість випускників дорівнює 360 тисячам.

«Відповідно ми можемо говорити про те, що просто кількість наших потенційних студентів впала майже на половину. Водночас мережа закладів освіти залишилася практично тією ж самою. У нас середня кількість студентів на заклад вищої освіти колись була 6 400, а цього року вже 3 400. Відповідно у нас відбувається серйозне падіння», – зазначає Винницький.

До кінця лютого в Україні має відбутися п’ять або шість об’єднань університетів. За словами Винницького, йдеться про приєднання слабких закладів вищої освіти до більш потужних.

ЗакарпатПост