За черемшу – до суду: чи каратимуть закарпатців за продаж ведмежої цибулі

Попри заборону за продаж на ринках Закарпаття масово з’являються пучки черемші. Як насправді карають продавців червонокнижної рослини?

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 реклама в газеті 050 888 50 50 Ціну знижено!

На Закарпатті та Львівщині, як і в інших областях України, триває операція «Первоцвіт – 2024» – посилений державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу, діятиме до травня. Та попри рейди екоінспекції, пучки черемші, як і букетики підсніжників масово продають на стихійних ринках та ринках міст, повідомляє Еспресо.

Нагадаємо, що за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Окрім того, за один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, за черемшу (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Виходить, що за кільканадцять пучків черемші можна в Україні можна сплатити чималі компенсації, при тому, що у багатьох країнах європи нею торгують цілком легально. Щобільше, черемшу позиціонують як суперфуд і виробники отримують чималі заробітки як на свіжій, так і на сушеній чи маринованій ведмежій цибулі. Однак через те, що в українському законодавстві не розрізняють, чи черемша дикоросла, чи вирощена на присадибній ділянці, вирощування черемші в Україні не можна розглядати як бізнес.

Утім, ані штрафи, ані компенсації не лякають продавців, при цьому у Єдиному реєстрі сотні судових рішень ухвалених щодо продавців черемші, яких намагались притягти до відповідальності у минулому сезоні.

Утім, здебільшого суди обмежуються усним зауваженням та звільняють порушників від сплати штрафів або призначають мінімальний штраф у 510 грн.

ЗакарпатПост