Ентузіасти із закарпатського села Колочава відновлюють оборонну лінію Арпада

Військовий туризм уже в Україні. Він давно популярний у Європі, та для України наразі – новина. Ентузіасти із закарпатського села Колочава відновлюють оборонну лінію часів Другої світової війни. Там уже реставрували чотири бункери та проклали спеціальний гірський маршрут. Але зупинятися на цьому не збираються.
Відому Лінію Арпада – завдовжки майже шістсот кілометрів – будували угорські солдати. Кожен бункер – це рукотворна печера у горі. Боїв, однак, тут так і не було. Червона Армія дізналася про оборонну систему й атакувала в іншому місці. Тікаючи, угорці підривали бункери.

Василь Макар, директор музею: “Щоб відтворити ту Лінію Арпада, ми знайшли тут одні розвалини. Видно трошки одного дота, який зараз відтворений. Це рішилося, щоб його зробити і показати народу і туристам, які вони в нас є на даний період”.

У закарпатському селі Колочава вже відновили чотири бункери. Тепер наповнюватимуть їх музейними експонатами часів Другої світової війни, котрі купують у селян. У цьому бункері колись був військовий шпиталь. Він цілком готовий до показу туристам. В інших розташовувалися спостережний пункт, кухня та командний пункт. На всіх бункерах стоять автентичні броньовані двері.

Віталій Глагола, журналіст: “Відкриваються, як сейф, а важать такі двері понад 300 кілограмів. Колись саме ці двері стояли на одному з командних пунктів Лінії Арпада”.

Сама оборонна лінія складалася з десятків тисяч бетонних пірамід. Їх звозять сюди з усієї округи, бо за радянських часів їх порозбирали селяни.

Василь Макар, директор музею: “Та лінія служила для захисту від танків. Нам вдалося відтворити її кусочок і показати самий фрагмент. А в натурі вона проходила від одного берега до другого”.

Військовий туризм – популярний у Європі – в Україні лише зароджується. У Закарпатті Лінію Арпада хочуть перетворити на популярний туристичний об’єкт. Добратися до бункерів можна “копанкою” – рукотворною стежкою, прокладеною лісовим схилом.

Алла Шатан, туристка: “Чула від друзів, що тут частково відновили Лінію Арпада. Мені стало цікаво подивитися. Я надзвичайно рада, що є люди, які дбають про нашу історію”.

Захопливий маршрут триває чотири години. Туристів, однак, наразі небагато – мало хто знає про новинку.

Віталій Глагола, “Новий канал”