У закарпатської молоді свято — Міжнародний День студента

Нещодавно в Україні для громадського обговорення представили важливий для студентства документ – проект нової редакції закону про вищу освіту. Деякі студентські громадські об’єднання наполягають на тому, що проект має чимало недоліків, як-то збереження можливості для вишів надавати платні послуги студентам.
Керівник соціального напрямку Всеукраїнської студентської ради Євген Лапенко переконаний, що одними з основних проблем українських студентів лишаються стипендія та гуртожитки. За його словами, обидва питання вимагають негайного втручання уряду.

«Щодо стипендії, то це питання погоджується, були навіть пропозиції до Міністерства освіти, щоб якось вирішити цю проблему. Інше питання – фінансування гуртожитків. Сюди також варто зарахувати проблеми з поселенням чи виселенням студентів», – додає Євген Лапенко у коментарі Радіо Свобода.

Платні послуги у вишах таки узаконять?

Українських студентів також очікує імовірне ухвалення нової редакції закону про вищу освіту. Проект зокрема узаконює проведення зовнішнього незалежного оцінювання та нові правила прийому до вишів, пропонується також ліквідувати поняття акредитації ВНЗ, а також змінити класифікацію навчальних закладів залежно від кількості студентів.

Нині триває громадське обговорення нової редакції закону, до 25 листопада у Міносвіти очікують пропозиції та зауваження на адресу проекту.

Водночас в Українській асоціації студентського самоврядування радять звернути увагу на те, що нова редакція закону про вищу освіту розширює поняття автономії ВНЗ, надаючи їм право щорічно переглядати плату за навчання з урахуванням інфляції.

Президент асоціації Єлизавета Щепетильникова у коментарі Радіо Свобода також висловлює занепокоєння тим, що у новій редакції закону про вищу освіту немає пункту про гарантоване фінансування органів студентського самоврядування.

«Без гарантованого фінансування студентське самоврядування потрапить у ще більшу залежність від адміністрації вишу», – наголошує вона.

Хоча українські студенти і заявляють про проблеми, у Міжнародний студентський день деякі з них демонструватимуть солідарність: цього дня у Києві біля посольства Чехії небайдужі проведуть акцію вшанування пам’яті репресованих студентів Чехословаччини, учасників Оксамитової революції 1989 року.

Радіо Свобода